Vak: Masteropdracht deeltijd credits: 30

Vakcode
TRDM24MO
Naam
Masteropdracht deeltijd
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
M.B. van Rijn
Werkvormen
  • Individueel
  • Onderwijs
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Masteropdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren en verantwoorden (mastercompetentie) 
- De student analyseert zelfstandig een complex praktijkprobleem in een (strategische) context met behulp van methodisch grondig praktijkgericht (juridisch) onderzoek en op basis van relevante, (actuele) theorie.   
- De student reflecteert op het door hem uitgevoerde onderzoek en verantwoordt methodologische en theoretische keuzes met aandacht voor eventuele ethische dilemma’s en belangen van verschillende stakeholders.   
- De student communiceert conclusies, kennis, motieven en overwegingen betreffende zijn innovatie op effectieve en strategische wijze aan relevante stakeholders. 

Evalueren en beoordelen (mastercompetentie) 
- De student evalueert en beoordeelt, evidence informed, de kwaliteit en effectiviteit van de bijdrage aan, of de oplossingen voor complexe praktijkproblemen. 
- De student vertaalt opgedane inzichten, kennis en ervaringen vanuit zijn (sociaal-)juridische expertise en kader zelfstandig naar oplossingen in nieuwe, interdisciplinaire of bredere verbanden binnen of buiten het (sociaal-)juridische werkveld. 

Innoveren en strategie ontwikkelen (mastercompetentie) 
- De student signaleert vanuit zijn (sociaal-)juridische expertise en kader innovatiebehoeften en – mogelijkheden binnen een organisatie of voor een opdrachtgever/ klant. Hij toont aan oog te hebben voor zowel kansen als risico’s. De student weet zijn ideeën te agenderen bij relevante stakeholders. 
- De student ontwerpt vanuit zijn (sociaal-)juridische expertise en kader innovatieve en strategische oplossingen voor complexe praktijkproblemen. De waarde die hij daarmee creëert voor de organisatie/ klant/ opdrachtgever past binnen de strategische context van de organisatie of bij die van de klant of opdrachtgever.  
- De student adviseert vanuit zijn (sociaal-)juridische expertise en kader op strategisch niveau over complexe problemen op basis van een gedegen analyse van een grote hoeveelheid informatie, al dan niet incompleet. Hierbij houdt hij rekening met belangen van diverse stakeholders, governance en maatschappelijke verantwoordelijkheid. 

Inhoud

De Masteropdracht vormt de afsluiting van de master Toegepast recht. Tijdens de Masteropdracht ga je aan de slag met een complex juridisch vraagstuk. Hierbij wordt een hoge mate van zelfstandigheid van je verwacht. Hetzelfde geldt voor het vermogen om te improviseren, beslissingen te nemen en aanbevelingen te formuleren op basis van imperfecte informatie. Bij het presenteren van de uiteindelijke oplossing voor het vraagstuk laat je zien dat je op de hoogte bent van recente ontwikkelingen in vak(- en eventueel wetenschappelijke)literatuur, en evidence informed tot een goed onderbouwde oplossing komt waarbij je oog hebt voor de professionele belanghebbenden die geïnteresseerd zijn in de oplossing voor het vraagstuk. De Masteropdracht biedt je de gelegenheid om wat je hebt geleerd in de basismodules toe te passen in de praktijk van een complex juridisch vraagstuk. Je toont aan dat je je hebt ontwikkeld tot een 'hoe-kan-het-weljurist' met bijbehorende kennis, vaardigheden, mindset en waarden. In deze module laat je zien dat je op een onderzoeksmatige manier een beroepsproduct kunt ontwerpen. Daarnaast toon je aan dat je als 'hoe-kan-het-weljurist' hebt gewerkt. We hebben het dan over de jurist die vanuit een specifieke context innoveert, adviseert en regisseert, de balans zoekt tussen kansen en risico’s, en in staat is tot het beredeneerd nemen van risico’s of te adviseren over de juridische mogelijkheden die er wel zijn. De Masteropdracht is dus te beschouwen als een laatste proeve van bekwaamheid. Daarbij bestaat de Masteropdracht uit twee delen:
1. Het eerste deel van de Masteropdracht duurt ongeveer 10 weken. Gedurende dit eerste deel van de Masteropdracht voer je twee verschillende activiteiten uit. Ten eerste werk je in een innovatieteam van 2 of 3 studenten, aan een complex praktijkvraagstuk. Dit vraagstuk komt (meestal) voort uit de aan de master verbonden lectoraten en houdt verband met het thema van de kennismodule die je hebt gevolgd. Gezamenlijk maken jullie een context- en stakeholderanalyse van het praktijkvraagstuk waar jullie aan werken. Ten tweede ga je individueel aan de slag met het onderzoeksplan voor je eigen individuele Masteropdracht. Dit deel van de masteropdracht wordt afgesloten met een formatief assessment. 
2. Tijdens deel 2 van de masteropdracht ga je de individuele Masteropdracht uitvoeren, op basis van het onderzoeksplan dat je in deel 1 hebt gemaakt. Daarnaast werk je aan je individuele Interprofessionele ontwikkelingsportfolio (IPO-portfolio). Deel 2 wordt afgesloten met een summatief assessment.



 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies