Vak: Recht en digitale transformatie credits: 10

Vakcode
TRVM24RDT
Naam
Recht en digitale transformatie
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M.C. Hoogenboom
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Simulatie
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Recht en digitale transformatie - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren en verantwoorden (mastercompetentie) 
- De student analyseert zelfstandig een complex praktijkprobleem in een (strategische) context met behulp van methodisch grondig praktijkgericht (juridisch) onderzoek en op basis van relevante, (actuele) theorie. 

Beoordelen en evalueren (mastercompetentie) 
- De student evalueert en beoordeelt, evidence informed, de kwaliteit en effectiviteit van de bijdrage aan, of de oplossingen voor complexe praktijkproblemen. 

Inhoud

In deze module staat het rechtsgebied ICT-recht centraal. Daarbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan Legal Tech. Hieronder vallen de componenten binnen ICT-toepassingen die zijn gebaseerd op wetgeving. Binnen dit onderdeel leer je hoe je wettelijke regels moet ‘vertalen’ zodat deze op de juiste wijze in systemen terechtkomen. Daarbij wordt verwacht dat je kan samenwerken met programmeurs die deze vertaling zullen uitvoeren. Dit wordt geoefend aan de hand van een simulatie. 
Verder wordt binnen het onderdeel ICT-recht dieper ingegaan op de juridische aspecten rondom big data. Hierbij moet je denken aan het gegevensbeschermingsrecht, telecomrecht, intellectueel eigendomsrecht, mededingingsrecht, consumentenrecht en gelijke behandeling. Deze (algemene) wet- en regelgeving zal je zelf moeten aanvullen met sectorspecifieke regelgeving welke van toepassing is binnen de zorgsector, energiesector of ondernemerschap (Industry 4.0). 
Daarnaast komt AI (ChatGPT) aan bod, omdat daar grote veranderingen uit ontstaan voor de talige omgeving van het juridische werk.
Zorg 
Juridische kaders bepalen ten aanzien van big data welke wordt gegenereerd via Internet of Things (IoT) ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid of gezondheidszorg (eHealth). Ook privacy aspecten (avg).
Energie 
Juridische kaders bepalen ten aanzien van big data welke wordt gegenereerd via Internet of Things (IoT) voor het meten van hoog frequent energieverbruik (1000 x sec) van een woning. 
Ondernemerschap 
Juridische kaders bepalen ten aanzien van big data welke wordt gegenereerd binnen het Industry 4.0 gedachtengoed, waarbij data de grondstof is voor nieuwe of verbeterde diensten. 
De module vangt aan met de theoretische basis rondom de juridische aspecten van big data, wetsanalyse en legal design. De theorie zal na zes weken worden getoetst aan de hand van een opdracht. Daarbij ga je individueel aan de slag met een casus uit de zorgsector, energiesector of ondernemerschap (Industry 4.0). Je kiest de casus die overeenstemt met de door jou te volgen keuzemodule. Op deze manier kan je je beter verdiepen in de juridische vraagstukken rondom digitalisering die spelen binnen de betreffende sector. 
De lessen zijn interactief en zijn ontwikkeld op basis van het Learning Arches onderwijswerkwijze. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies