Vak: Levensmiddelentechnologie credits: 5

Vakcode
CTVH24LEVENSMDL
Naam
Levensmiddelentechnologie
Studiejaar
2025-2026
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
R.A. Knigge
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Levensmiddelentechnologie Practicum - Overige toetsing
  • Levensmiddelentechnologie Theorie - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Deze module kent de volgende leeruitkomsten:  

  • Je definieert en omschrijft colloïden en beheerst de basisbegrippen van colloïdchemie.  

  • Je beschrijft verschillende methodes die worden gebruikt voor het maken van colloïde systemen en voor het bepalen van de deeltjesgrootte van colloïden.  

  • Je beschrijft en berekent de verschillende krachten (zwaartekracht, warmtebeweging en intermoleculaire krachten) die werkzaam zijn in colloïdale systemen.  

  • Je beschrijft en berekent de invloed van oppervlakte-actieve stoffen op de eigenschappen van een oplossing.  

  • Je beschrijft de industriële processen omtrent veiligheid en hygiëne van levensmiddelentechnologie (CIP, HACCP, HazOp). 

  • Je voert een lab/pilot experiment uit op een veilige en nauwkeurige wijze en reflecteert op de verkregen resultaten.    


     

    DAS competenties 

    Competentie 

    Niveau (I-IV) 

    Onderzoeken 

    Experimenteren 

    II 

    Ontwikkelen 

    Beheren 

     

    Adviseren 

    Instrueren | Begeleiden | Doceren | Coachen 

     

    Leidinggeven | Managen 

     

    Zelfsturing 

     

Inhoud

In deze module gaan we kijken naar zogenaamde colloïdale systemen binnen levensmiddelentechnologie: heterogene mengsels waarin deeltjes voorkomen die tussen de 1 nanometer en 1 micrometer groot zijn. Hierbij moet je denken aan emulsies, suspensies, sols, schuimen en dergelijke. Colloïden spelen en grote rol in het dagelijks leven en komen voor in crèmes, sauzen, verf, cosmetica, gelatine, melk en vele andere producten. We gaan kijken naar 3 krachten die werken op colloïde deeltjes, namelijk de zwaartekracht, warmte-beweging (Brownse beweging) en de intermoleculaire krachten die werken op de grensvlakken. Het samenspel van deze krachten zorgt voor de unieke eigenschappen van colloïden. Bij deze module leer je ook hoe je deze krachten kunt beïnvloeden in de technologie van colloïdale systemen en hoe je metingen kunt verrichten aan colloïden. De theorie (3 EC) wordt getoetst met een schriftelijk digitaal tentamen.  

 

Naast de theorie zal er in het praktijkdeel (2 EC) nadruk gelegd worden op de kwaliteit en veiligheid van de industriële processen zoals membraantechnologie, waarbij Cleaning in Place (CIP), voedselveiligheid (HAACP) en Hazard & Operability analysis (HazOp). 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Life Science & Technology