Opleiding

Toegekend diploma
Bachelor of Education
Programmaduur
48 maanden
ECTS credits
240
Niveau eindkwalificatie
Bachelor
Vorm
Voltijd
Taal
Nederlands
School
  • Prins Claus Conservatorium
Locaties
  • Groningen

Docent Muziek

Programmabeschrijving

Docent Muziek is een voltijd bacheloropleiding voor studenten die zich willen ontwikkelen tot breed georiƫnteerde en innovatieve muziekprofessionals in het educatieve domein. De opleiding is gebaseerd op de pijlers educatie maken, muziek maken, projecten maken en keuzes maken die elk een herkenbare lijn in het programma hebben.

De opleiding leidt professionals op die complexe beroepstaken in een veranderende wereld uitvoeren met oog voor de impact van hun werk in brede betekenis. Alumni van de opleiding hebben brede kennis van het vakgebied, zijn zelfbewust en kritisch en beschikken over een sterk vermogen om samen te werken met professionals uit andere gebieden, over sociale, culturele en nationale grenzen heen.  

De opleiding werkt praktijkgericht met inzet op het ontwikkelen van competenties uit het landelijke opleidingsprofiel in relatie tot de missie van het Prins Claus Conservatorium: Het Prins Claus Conservatorium realiseert toekomstmuziek door muziekprofessionals op te leiden die zich veelzijdig kunnen bewegen in de beroepspraktijk en nieuwsgierig zijn naar de wereld om zich heen.

Het programma integreert theoretische kennis, ervaringsleren en professionele ontwikkeling in voor de samenleving relevante onderwerpen en in specifieke contexten die relevant zijn voor de student. De inhoud van het programma wordt gedurende de studie in toenemende mate door de student bepaald, in overleg met diens begeleiders. Studenten studeren binnen de kaders van de opleiding af met een eigen afstudeerproject.  

Leeruitkomsten

Artistiek competent (generiek)
De kunstvakdocent heeft een coherente artistieke visie van waaruit hij artistieke processen en producten realiseert. Hiermee inspireert en begeleidt hij lerenden in hun persoonlijke artistieke ontwikkeling.

Pedagogisch en didactisch competent
De kunstvakdocent beschikt over een breed spectrum aan pedagogische en didactische kennis en vaardigheden. Daarmee brengt hij voor individuele en groepen lerenden veilige en krachtige leeromgevingen tot stand.

Interpersoonlijk competent
De kunstvakdocent beschikt over een breed spectrum aan communicatieve kennis en vaardigheden. Daarmee brengt hij, vanuit zijn ambassadeurschap voor de kunsten, effectieve interacties en samenwerkingsvormen tot stand in verschillende beroepscontexten.

Omgevingsgericht competent
De kunstvakdocent signaleert en onderzoekt relevante ontwikkelingen in de (culturele) diversiteit van de globaliserende samenleving. Hij benut kansen en mogelijkheden om op een zakelijke en georganiseerde wijze de verbinding te leggen met zijn beroepspraktijk.

Kritisch-reflectief en onderzoekend
De kunstvakdocent komt door reflectie en onderzoek tot inzicht en kennis voor zijn functioneren als professional. Hij zet zijn onderzoeksvaardigheden in om lerenden te stimuleren bij de ontwikkeling van een onderzoekende houding en te begeleiden bij het doen van eenvoudig onderzoek