Vak: New(s) Design credits: 4

Vakcode
CMVB19KEU3
Naam
New(s) Design
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
I. Kooistra
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
Toetsen
  • New(s) Design - Overige toetsing

Leeruitkomsten

B2. De CMD’er beschrijft een concept voor een digitaal interactief product en relateert deze aan de opgedane kennis, ideeëngeneratie en de probleemcontext.
  • Op basis van observaties en/of onderzoek ontwikkelt de student een concept of een scenario waar een door de student onderzochte ontwikkeling toe zou kunnen leiden. Het scenario of het concept maakt bijvoorbeeld gebruik van de techniek storytelling
C3. De CMD’er gebruikt (multi)mediatechnologie ten behoeve van vormgeving.
  • De student gebruikt vormgevingstechnieken om haar ontwikkelde scenario te verbeelden. De vorm is daarbij vrij, maar passend.   
G1. De CMD’er beheerst complexe communicatievormen en kan de meerwaarde van een innovatie/product op toelichten
  • De student rangschikt haar gedachten en maakt ze inzichtelijk.
H1. De CMD’er kent de eigen sterktes en zwaktes, formuleert de leerbehoefte, reflecteert op hierop en neemt verantwoordelijkheid voor eigen handelen en stuurt zichzelf bij ten aanzien van leren.
  • De student reflecteert op de resultaten van het project.
I2. De CMD’er onderscheid diverse onderzoeksmethoden en technieken en past deze toe in een gestructureerde complexe context.
  • De student doet onderzoek om haar scenario te onderbouwen.

Inhoud

Ook ‘newsgierig’ hoe de ­toekomst er uit ziet?

Bepaalt AI straks de keuze van je partner. Reizen we alleen nog maar virtueel of kunnen we ons zelf teleporteren? Studenten New(s) Design van vorig jaar hebben o.a. een film gemaakt over een ­Virtuele Assistant (bv Siri) die je leven overneemt en een Human Augmented Eye, een contactlens waarmee je het perspectief op de omgeving kan beïnvloeden.

In dit keuzevak kun je jouw idee van de toekomst vormgeven met een artefact die jou het beste past: een fotoserie, een longread, een film, een animatie, of een .... Ook de keuze welke tools je wilt gebruiken is vrij, wordt het 'After Effects' of 'Axure', of wordt het die nieuwe tool die al lang op je wensenlijstje stond.

De opzet van de lessen is als volgt. In de eerste twee weken bepaal je de keuze voor je artefact aan de hand van o.a. literatuurverkenningen. In week 4 presenteer je hi-fi artefact. Je maakt dus een snelle sprint naar een presentabel eindproduct. In de tweede fase haal je feedback op bij de coaches en experts en werk je aan de verbeteringen van je artefact. Natuurlijk is de vormgeving van je eindproduct cruciaal, maar we kijken ook naar je onderbouwing (theorie, feedback, expert review) en storytelling.

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT