Vak: Financieel Management credits: 2

Vakcode
ITVB16EAI3
Naam
Financieel Management
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
G.J. Vegter
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Financieel Management - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

De student kan:

- de impact voorspekken van financiele transacties op de "boeken" "balans", "resultatenrekening" en "liquiditeitsoverzicht" op basis van financiele managementtheorieen.   
- de verschillen herkennen tussen kosten, omzet, ontvangsten en uitgaven op basis van financiele managementtheorieen.   
-  vanuit financiele transacties de effecten herkennen op kosten, omzet, ontvangsten, uitgaven en te batalen belasting van een organisatie op basis van financiele managementtheorieen.     
- ratio's van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit berekenen op basis van financiele managementtheorieen.   
- vanuit financiele transacties diverse afschrijvingsmethoden van activa toepassen op basis van financiele managementtheorieen.   
- een break-evenanalyse uitvoeren en de bijbehorende veiligheidsmarge berekenen, op basis van financiele managementtheorieen.
- de integrale kostprijs bij een normale bezetting van een product berekenen, op basis van financiele managementtheorieen.
- de netto contante waarde en de terugverdienperiode van een investering berekenen, op basis van financiele managementtheorieen.

 

Inhoud

In het vak "Financieel Management" leert de student wat de financiele effecten zijn van de bedrijfsvoering (uitvoeren van transacties in de bedrijfsprocessen) van een organisatie. Daartoe neemt de student kennis van diverse financiele en boekhoudkundige begrippen vanuit financiele managementtheorieen.
De student past vervolgens deze financiele en boekhoudkundige begrippen toe door middel van het berekenen van het effect van financiele transacties op de boekhouding "de boeken" van een organisatie. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in diverse casussen. 

 
 
 

 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT