Vak: Ondernemingsrecht credits: 2

Vakcode
MRVH7ONR
Naam
Ondernemingsrecht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
CONVERSIE
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Ondernemingsrecht - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
  1. De student kan een vraagstuk over eenmanszaken, maatschappen, vennootschappen onder firma's en commanditaire vennootschappen analyseren op juridisch relevante feiten en oplossen aan de hand van het ondernemingsrecht. (PLU 1, 3)
  2. De student kan een vraagstuk over NV's en BV's analyseren op juridisch relevante feiten en oplossen aan de hand van het ondernemingsrecht. (PLU 1, 3)
  3. De student kan een vraagstuk over verenigingen, onderlinge waarborgmaatschappijen, coöperaties en stichtingen analyseren op juridisch relevante feiten en oplossen aan de hand van het ondernemingsrecht. (PLU 1, 3)
  4. De student kan een vraagstuk over faillissement analyseren op juridisch relevante feiten en oplossen aan de hand van het faillissements-, verhaals- en arbeidsrecht. (PLU 1, 3, 4, 5, 6)
  5. De student kan naar aanleiding van gegeven feiten en wensen (een) ondernemer(s) of organisatie adviseren over de voor hem/haar meest geschikte rechtsvorm. (PLU 1, 3, 5).
De student werkt bij het vak Ondernemingsrecht op niveau 2 aan het kernvakgebied Recht.
 

Inhoud

Het centrale thema van dit blok is een veranderingsproces binnen een organisatie. Veranderingen kunnen liggen in een wijziging in of stopzetting van de activiteiten van een organisatie, in het aangaan van samenwerkingsverbanden, in reorganisaties, in het geraken in een staat van insolventie, etc, etc. Bij al deze veranderingen spelen juridische randvoorwaarden en mogelijkheden een rol die in deze cursus zullen worden behandeld. Daartoe zal onder meer een verdieping in het ondernemingsrecht worden aangeboden, waarbij taken/bevoegdheden/aansprakelijkheden van de diverse organen en stakeholders binnen een organisatie nadrukkelijk aan bod zullen komen. Verder zal het faillissements- en verhaalsrecht worden behandeld en onderwerpen als corporate governance en compliance.


 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde