Vak: Conflictmanagement 2 credits: 2

Vakcode
SJDH1CFM2
Naam
Conflictmanagement 2
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
-
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Conflictmanagement 2 - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Competentienaam en niveau:
Leeruitkomsten worden verbonden met de beroepscompetenties van dit studieonderdeel. De leeruitkomsten liggen op niveau 2 maar deels ook nog op niveau 1, omdat dit een nieuw studieonderdeel betreft. De specifieke leeruitkomsten zijn:
 
·         De student kan omschrijven welke factoren een rol spelen bij mondelinge communicatie;
·         De student kan omschrijven wat een conflict is en welke factoren hierbij een rol spelen;
·         De student kan omschrijven hoe een conflict voorkomen kan worden en/of hoe verdere escalatie van een conflict voorkomen kan worden;
·         De student kan beschrijven welke conflicthanteringsstijlen er zijn en beargumenteren welke vormen van conflictoplossing in situaties van toepassing zijn.
·         De student kan een conflictcasus analyseren aan de hand van de escalatieladder van Glasl;
·         De student kan de methode van onderhandelen van Harvard omschrijven en toepassen.

Inhoud

Niveau: verdiepend (2) 
Inhoud:
Conflictmanagement II bestaat uit vier werkcolleges, die int eken staan van conflicttheorie. Aan de hand van Apol e.a. wordt ingegaan op het ontstaan en de ontwikkeling van conflicten, waarbij de escalatieladder van Glasl wordt behandeld. Verder wordt ingegaan op verwijzing naar mediation en de vraag wanneer een conflict nog bemiddelbaar is. Ook is er aandacht voor de vier verschillende conflictstijlen en hun invloed op het conflict. De bekendste vorm van conflictoplossing is natuurlijk de gerechtelijke weg, maar in de afgelopen jaren is er ook steeds meer ruimte gekomen voor zogenaamde ADR (Alternative Dispute Resolutions)-methoden zoals  mediation. Als SJD’er zul je dus kennis moeten hebben van het omgaan met conflicten.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies