Vak: Sociaal recht 1 credits: 4

Vakcode
SJDH1SOR1
Naam
Sociaal recht 1
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
C.E. Hoogenberg
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Sociaal recht 1 - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Competentie: Analyseren


Leeruitkomsten: De student analyseert onder begeleiding in een afgebakende complexe situatie sociaaljuridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische en niet-juridische bronnen. Hij plaatst daarbij de informatie in een sociale, maatschappelijke, culturele en persoonlijke context en gaat na wat de beïnvloedbare factoren zijn:
 
1. De student brengt van een afgebakende complexe sociaaljuridische praktijksituatie en/of een
open probleemstelling de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op sociaaljuridische
relevantie, formuleert van daaruit de (rechts)vragen, kan deze schriftelijk en/of mondeling
beantwoorden en verantwoorden en plaatst de feiten waar nodig in een sociale,
maatschappelijke, culturele en/of persoonlijke context;
2. De student werkt op methodisch verantwoorde wijze met gebruikmaking van een plan van
aanpak houdt daarbij rekening met eenvoudige theoretische inzichten, enige resultaten van
bestaand onderzoek en relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie;
3. De student komt op basis van bovenstaande tot schriftelijke en/of mondelinge aanbevelingen;
4. De student motiveert gemaakte keuzes in rechtsvragen, bronnen, plan van aanpak en
aanbevelingen;
5. De student verwerkt bronnen in eigen tekst en brengt hierin verbanden aan.
 
 

Inhoud

Niveau: verdiepend (2)    
Inhoud:
De module Sociaal Recht 1 borduurt voort op de vakken Arbeidsrecht en Socialezekerheidsrecht uit het eerste jaar. In het tweede jaar wordt in beide rechtsgebieden een verdieping geboden ten aanzien van re-integratie. De arbeidsongeschikte of werkloze werknemer is wettelijk verplicht om te re-integreren. Ook een nabestaande of iemand met bijstand wordt geconfronteerd met de plicht om zich op de arbeidsmarkt te begeven. Het huidige kabinet is druk doende met allerlei nieuwe wetsvoorstellen om de re-integratie zoveel mogelijk te vergroten. Een afgestudeerde SJD-er zal in de beroepspraktijk te maken krijgen met dergelijke vraagstukken. Kennis van het arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht biedt de afgestudeerde inzicht in arbeids(hervattings)relaties.
 
Arbeidsrecht

In blok 1.4 is de basis van het arbeidsrecht gelegd. Hier ging het met name om de individuele kant van het arbeidsrecht, waarbij werd ingezoomd op de totstandkoming van de arbeidsovereenkomst, de inhoud van de arbeidsovereenkomst en de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. In het onderdeel Arbeidsrecht staat de arbeidsongeschikte werknemer centraal.

Zolang een werknemer nog een werkgever heeft, liggen re-integratie-inspanningen bij zowel werkgever als werknemer. Het is niet alleen voor de werknemer van groot belang om zo spoedig mogelijk in zijn of haar eigen functie terug te keren, ook de werkgever heeft daar profijt van. Een zieke werknemer kost veel geld. Indien re-integratie slaagt, wordt bovendien een uitkeringssituatie vanwege arbeidsongeschiktheid voorkomen. Hoe zien deze re-integratieverplichtingen eruit en welke stappen moeten zowel werkgever als werknemer hierin nemen? En wat zijn de gevolgen indien een van beide partijen hierin verzuimt? Aan de hand van theorie en jurisprudentie komt de re-integratie van een zieke werknemer in de eerste twee ziektejaren aan de orde.
 
Socialezakerheidsrecht
In de praktijk kan een werknemer te maken krijgen met inkomensverlies, door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Dit heeft gevolgen voor zowel de ondernemer als de werknemer. De werknemers zijn in deze situaties wellicht genoodzaakt zich te beroepen op de sociale zekerheid. In de cursus Sociaal recht zal inleidend stilgestaan worden bij het stelsel van de sociale zekerheid. Met name wordt ingegaan op het begrip werknemer in de sociale zekerheid. De basisbegrippen uit enkele werknemersverzekeringen, zoals de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen WIA), worden behandeld.  

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies