Vak: Socialezekerheidsrecht credits: 3

Vakcode
SJDP5SOZ1
Naam
Socialezekerheidsrecht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
A.J. Boeve
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Sociale Zekerheidsrecht - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Er wordt gewerkt aan de competentie beoordelen en analyseren.

Na afloop van de module Sociaal Recht 1 moet de student de theoretische kennis van het arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht kunnen gebruiken om arbeidsrechtelijke / socialezekerheidsrechtelijke cases te kunnen analyseren en gemotiveerd toe te passen op concrete situaties. Hiertoe dient de student tijdens de module het volgende te leren:

·        De student verkrijgt kennis van de theorie rondom het begrip re-integratie, plichten en handhaving in het socialezekerheidsrecht in het bijzonder t.a.v. de WW, ZW, WAO, Wet WIA,  Wajong, Anw, PW, IOW en IOAW;

·        De student verkrijgt kennis van de theorie rondom het begrip re-integratie vanuit het Burgerlijk Wetboek, plichten van werkgever en de werknemer en sancties bij overtreding van re-integratieverplichtingen.

·        De student verkrijgt kennis van de theorie rondom het ontslagrecht en kent de verschillende wijzen van beëindiging van een arbeidsovereenkomst.

·        De student kan de te bestuderen stof koppelen aan de bijbehorende wetsartikelen;

·        De student kan de te bestuderen stof koppelen aan de relevante jurisprudentie;

·        De student kan door middel van de verkregen theoretische kennis een arbeidsrechtelijke / sociaalzekerheidsrechtelijke casus analyseren;

·        De student kan de te verkregen theoretisch kennis toepassen op een concrete arbeidsrechtelijke / sociaalzekerheidsrechtelijke casus.

Inhoud

Inhoud
In dit inleidende vak zal stilgestaan worden bij het gehele stelsel van de sociale zekerheid. Vanuit het socialezekerheidsrechtelijk perspectief wordt ingegaan op de begrippen werknemer, ziekte, arbeidsongeschiktheid en ontslag en wordt de verbinding met het arbeidsrecht gemaakt. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de volksverzekeringen en een deel van de sociale voorzieningen. Aan het eind van de module is de student in staat om een eenvoudige casus op te lossen.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies