Vak: Inleiding Privaatrecht credits: 4

Vakcode
XRDP0PRR1
Naam
Inleiding Privaatrecht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
R.C. van der Werff
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Inl. Privaatrecht - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Er wordt gewerkt aan het onderdeel analyseren.

Na afronding van dit studieonderdeel heeft de student kennis van en inzicht in diverse aspecten van het vermogensrecht (zie hierna onder 3).
De student kan op basis daarvan bij een privaatrechtelijke casus uit de praktijk:
·       de geschetste casuspositie analyseren en bepalen welke privaatrechtelijke aspecten daarin een rol spelen;
·       aan de hand van de structuur en inhoud van de privaatrechtelijke wet- en regelgeving de toepasselijke rechtsregel(s) selecteren;
·       de geselecteerde rechtsregel(s) gemotiveerd toepassen en de casus oplossen.
Tevens kan de student:
·       een rechterlijke uitspraak van een privaatrechtelijke procedure analyseren in het licht van de relevante wet- en regelgeving.

Inhoud

Niveau: inleidend (1)     
Inhoud:
De onderwijseenheid Inleiding Privaatrecht vormt een inleiding in het vermogensrecht, een onderdeel van het (materiële) privaatrecht. Iedereen heeft dagelijks te maken met het vermogensrecht, zowel privé als in relatie tot het werk. In welke beroepspraktijk de afgestudeerde HBO-jurist (met een diploma SJD of HBO-Rechten) ook werkzaam is: kennis van de belangrijkste leerstukken van het vermogensrecht is onontbeerlijk. Ook bij functies in een publiekrechtelijke omgeving - zoals bij een gemeente, een uitkeringsinstantie of bij de politie - spelen bijvoorbeeld eigendomskwesties, het sluiten en (niet-)nakomen van overeenkomsten of de gevolgen van een (on)rechtmatige daad regelmatig een rol. Bovendien vormt voor functies in een privaatrechtelijke omgeving het (algemene) vermogensrecht de basis voor de specifieke rechtsgebieden waarmee vaak gewerkt wordt, zoals het arbeidsrecht, het huurrecht, het consumentenrecht, het personen- en familierecht, het verzekeringsrecht en het
ondernemingsrecht.
In deze onderwijseenheid maakt de student kennis met het vermogensrecht: de basis van het goederenrecht (eigendom, pand, hypotheek) en van het verbintenissenrecht (overeenkomst, wanprestatie, onrechtmatige daad) in de Boeken 3, 5 en 6 van het Burgerlijk Wetboek. Tijdens de werkcolleges en bij het tentamen passen de studenten deze basiskennis aan de hand van de wet toe op concrete juridische casus.
 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies