Vak: Sociaal psychologisch fundament (pcm) credits: 2

Vakcode
XRDP2SPF1
Naam
Sociaal psychologisch fundament (pcm)
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Wilffert-Tjooitink
Werkvormen
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Sociaal psych.fudamn - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Er wordt gewerkt aan de competentie analyseren.

Het studieonderdeel Sociaal Psychologisch Fundament (SPF):

  • legt een - eerste - fundament van kennis over gestandaardiseerde sociaal psychologische begrippen bij de student;
  • handelt over het menselijk gedrag in bepaalde situaties; bijv. om goed te kunnen samenwerken of luisteren of het eigen gedrag kritisch te kunnen evalueren (zelfreflectie) kan kennis uit de sociale psychologie noodzakelijk zijn; kennis van sociaalpsychologische begrippen is - voor studenten - een belangrijke richtlijn om inzicht te krijgen in menselijk gedrag.

Na afronding van dit studieonderdeel is de student in staat zich een mening te vormen ten aanzien van onderwerpen uit de sociale psychologie. De student kan onder andere beschrijven wat het doel van sociale psychologie is (H1), wat sociale cognitie is en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen automatisch en gecontroleerd denken (H3) en hoe mensen naar de wereld kijken (H4). Tevens kan de student omschrijven hoe een groepsproces verloopt, welke factoren hierop van invloed zijn (H9) en hoe conformisme en normatieve sociale invloed hierbij een rol spelen (H8). Verder kan de student reflecteren op de sociaalpsychologische begrippen zelfkennis en impressiemanagement (H5). Tot slot is de student in staat om vooroordelen, stereotypering en discriminatie als sociaal verschijnsel te beschrijven (H13), te beschrijven welke factoren van invloed kunnen zijn op agressie (H12) en te omschrijven was pro-sociaal gedrag is en hoe dit sociaal wordt gedetermineerd (H11).

Inhoud

Niveau: inleidend (1)    
Inhoud:
Sociaal psychologisch fundament (SPF) is een vak dat de hbo-jurist veel biedt op het gebied van zelfontplooiing en vorming, maar dat zeker ook in de beroepspraktijk veel inzichten kan geven. Door dit vak te volgen verbreed je je mensenkennis, gebaseerd op wetenschappelijke feiten uit sociaalpsychologisch onderzoek, dat verder reikt dan alledaagse inzichten in menselijk (groeps-)gedrag. Die kennis is ook handig, en misschien zelfs noodzakelijk, om bijvoorbeeld gedragingen van cliënten of hulpverleners te verklaren of te beïnvloeden. Zo is een training omgaan met agressie zinvol, maar het is ook zinvol om je af te vragen wat menselijke agressie ‘eigenlijk’ is, hoe het verklaard kan worden en welke sociaal psychologische handreikingen er zijn om met agressie om te gaan of om agressie te voorkomen. Ook leer je bijvoorbeeld hoe groepsprocessen werken, en deze kennis kun je direct toepassen in je dagelijks leven, als je met collega’s of medestudenten samenwerkt aan een opdracht. Aan de hand van de theorie uit het boek Sociale psychologie zal in deze collegereeks worden ingegaan op verschillende aspecten van het menselijk gedrag. De literatuur behorende bij dit vak kan tevens als naslagwerk en verdieping gebruikt worden bij vakken als professionele communicatie, conflicthantering en mediation.
 
 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies