Vak: Algemene Inleiding Recht credits: 4

Vakcode
XRDP8AIR1
Naam
Algemene Inleiding Recht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
I. de Haan
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Alg. Inl. Recht - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Beroepscompetentie Leeruitkomst en toestcriteria
Juridisch analyseren De startbekwame hbo-jurist formuleert en lost staatrechtelijke rechtsvragen op, op basis van analyse van juridische relevante feiten en juridische bronnen, om te komen tot een deugdelijk onderbouwd beroepshandelen.
De startende student is in staat om in een eenvoudige en afgebakende situatie juridische vraagstukken te analyseren met gebruikmaking van aangereikte juridische en niet-juridische bronnen (niveau 1). 1.    De student kan met kernbegrippen uit het staatsrecht de wijze waarop de democratische rechtsstaat in Nederland functioneert beschrijven.
2.    De student kan weergeven wat de invloed is van de Nederlandse staatsinrichting op het bestuur, de wetgeving en de rechtspraak.
3.    De student kan met behulp van de wetgeving, literatuur en jurisprudentie de werking van het staatsrecht uiteenzetten.
4.    De student kan actualiteiten in verband brengen met staatsrechtelijke beginselen.

Inhoud

Niveau: inleidend (1)    
Inhoud:
Aan het begin van een studie waarin het Nederlandse recht centraal staat is het noodzakelijk kennis te hebben van de herkomst van het Nederlandse recht en het functioneren van de Nederlandse staat. Het is immers uiteindelijk de Staat die zorgt dat er wetten zijn, dat er rechters zijn maar bijvoorbeeld ook een "sterke arm" die een (verworven) recht kan afdwingen of op de nodige momenten bescherming kan bieden tegen medeburgers.
Tegelijkertijd bezit de staat zoveel macht, dat burgers ook beschermd moeten worden tegen de staat. Wetten moeten in een democratie op de één of ander manier de stem van het volk weergeven waarbij geldt dat ook de staat gebonden is aan die wetten. Alleen het hebben van rechters is onvoldoende; rechters moeten ook onafhankelijk en onpartijdig kunnen rechtspreken. Voor de "sterke arm" geldt dat die alleen mag ingrijpen als dat gebeurt volgens de wet.
Zouden dit soort fundamenten in Nederland niet bestaan, dan zou je je kunnen afvragen wat voor zin het heeft om je in het recht te verdiepen. Wat stelt eigendom voor als diefstal niet strafbaar zou zijn? Wat heb je aan een vonnis van de rechter als je deze vervolgens niet kan laten uitvoeren? Wat heeft democratie voor zin als je niet mag zeggen wat je denkt/vindt? Rechten studeren heeft alleen zin als het recht dat je leert erkend, beschermd en afdwingbaar is.
Het bovengenoemde fundament is geregeld in het staatsrecht. Het staatsrecht regelt niet alleen hoe wetten tot stand komen en wat de bevoegdheden zijn van bijvoorbeeld de Tweede Kamer, ook begrippen als de rechtsstaat, de parlementaire democratie en de erkenning van Grondrechten behoren tot het staatsrecht. Daarmee vormt staatsrecht de achtergrond voor je gehele verdere rechtenstudie.
 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies