Vak: Onderwijs: Kennis en inzicht 4 credits: 5

Vakcode
ALVH21KI4
Naam
Onderwijs: Kennis en inzicht 4
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.J. Nieuwenhuis
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Onderwijs: Kennis en inzicht 4 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De opleidbare leerkracht toont aan kennis te hebben op moduleniveau van de volgende leeruitkomsten: 
PLU-1 De startbekwame leerkracht creëert een veilige leeromgeving, waarin elke leerling op positieve wijze gestimuleerd wordt zich optimaal en gezond te ontwikkelen.   
PLU-2 De startbekwame leerkracht voert passende interventies uit op individueel en (sub)groepsniveau ter bevordering van het leerproces van leerlingen.  
PLU-3 De startbekwame leerkracht creëert, gebaseerd op de kennisbasis, een leeromgeving waarin geleerd wordt.   
PLU-4 De startbekwame leerkracht ontwerpt planmatig onderwijs passend bij de doelgroep en verantwoordt zijn keuzes.   
PLU-5 De startbekwame leerkracht evalueert zijn onderwijs, dat bijdraagt aan de zelfsturing van leerlingen, en past zo nodig aan. (Gericht op PDCA-cyclisch werken)  
PLU-6 De startbekwame leerkracht waardeert zijn beroepshouding en handelingsrepertoire door middel van reflectie op zijn opvattingen en bekwaamheden.   
PLU-7 De startbekwame leerkracht verbetert zijn eigen beroepspraktijk door praktijkgericht onderzoek.  
*hiermee wordt bedoeld ‘het accepteren van waarden en concepten, het ontwikkelen van eigen voorkeuren en geven van uiting daaraan’.   

 

Inhoud

Semesterthema: De actieve gezonde leefstijl 
 
Binnen de OKI4 lessen wordt kennis aangeboden die ondersteunend is om de integrale opdracht uit te kunnen voeren. Het semester start vanuit een  oriëntatie op de context voortgezet onderwijs t.a.v. van o.a. wettelijke kaders, opvattingen over de plaats en functie van bewegingsonderwijs, visie, maatschappelijke ontwikkelingen en trends in de beweeg- en sportculturen (macro-meso-microniveau). Vervolgens krijgt het semesterthema ‘gezond opgroeien’ aandacht waarin een beeld van de sportdeelname, motivatie en leefstijl van de doelgroep wordt gevormd en de relatie gelegd wordt met het bewegingsonderwijs door opgedane kennis te vertalen naar de beroepspraktijk. 
De aangeboden inhoud bevat een weergave van de landelijk afgesproken kennisbasis voor de leraar bewegingsonderwijs. Tijdens de werkbegeleidingsuren wordt een vertaalslag gemaakt naar de beroepspraktijk waarbij de theorie gebruikt kan worden om het vak LO te kunnen legitimeren. 
De informatie uit de module verwerkt de student elders; in het werkplekleren en in de ontwerpen en uitvoering van onderwijs- en bewegingsactiviteiten.  
 
Voor de actuele literatuur wordt verwezen naar de studiehandleiding. 
Er zijn, naast de verplichte literatuurlijst geen aanvullende kosten verbonden aan deze onderwijscode.  

 

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies