Vak: Kunst en Cultuur 1 credits: 5

Vakcode
ALVH22KC1
Naam
Kunst en Cultuur 1
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
P. Tol
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Kunst en Cultuur 1 - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten 
 
Formuleer hier het doel van de cursus in de vorm van leeruitkomsten. Richtlijn is 5-8 leeruitkomsten per cursus. Meer informatie over het formuleren van leeruitkomsten is opgenomen in het Werkboek toetsen en beoordelen, hoofdstuk 1 (Hanze.nl: Organisatie – Onderwijs en Onderzoek – Toetsing HG). 
 
Competentieniveau: 
 
Verdiepend 
 
De module Kunst en Cultuur 1 levert een bijdrage aan de volgende programma leeruitkomsten in jaar 3.  
1.    De student evalueert schriftelijk de gestelde doelen en methodieken  van zijn zelf samengestelde kunstonderwijs aan de hand van de 
       kennisbases van muziek, drama/(dans) en beeldend onderwijs en de  
       SLO Tussendoelen Kunstzinnige Oriëntatie. (PLU 4, 5 en 6) 
  1. De student reflecteert schriftelijk op door hem/ haar in de groep uitgevoerd kunstonderwijs aan de hand van voorbeelden van leerkrachtgedrag, zoals benoemd in de domeinen van de kennisbases van muziek, drama/(dans) en beeldend onderwijs. (PLU 7) 
  1. De student analyseert schriftelijk het cultuurbeleid van de eigen school ten opzichte van regionaal en landelijk cultuurbeleid, op gebied van financiën, inhoud, kwaliteit en samenwerking met culturele partners en beschrijft zijn eigen rol daarin.  (PLU 7) 
  1. De student toont in een portfolio een overzicht van een recent zelfstandig doorlopen, persoonlijk en onderbouwd creatief proces in éen of meerdere kunstdisciplines. (PLU 7) 
 


 

Inhoud

Tijdens Kunst en Cultuur1 verdiept de student zich in de verschillende vakdidactieken van het kunstonderwijs zoals genoemd in de landelijke kennisbases DANS/DRAMA (enkel DRAMA), MUZIEK en BEELDEND ONDERWIJS in combinatie met de procesgerichte creatieve didactiek van het SLO.  
Dat wordt gedaan met de opdrachten:  
 
  • het samenstellen en uitvoeren van samenhangende kunstlessen Muziek, Drama en beeldend en het schrijven van een evaluatie van - en reflectie op de opdracht van in totaal max. 3 A4, met in een bijlage de lesmatrices van de drie kunstdisciplines. 
  • De student analyseert en beschrijft het cultuurbeleid van de eigen school, waarbij ook de rol van de stagiair belicht wordt. In hoeverre dragen de kunstlessen bij aan het cultuurbeleid van de school? (max-2 A4). 
 
  • Tijdens Kunst en Cultuur1 is er aandacht voor het eigen artistiek onderzoek. De student doorloopt gedurende het semester een persoonlijk, creatief maakproces en toont bij afronding het doorlopen proces en de plaats van het onderzoek daarin.  
 
  
 
Dit vak wordt afgesloten met een portfolio.  
 
Voor de actuele literatuur wordt verwezen naar de semesterhandleiding.  
 
 
 


 

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies