Vak: (Sport)project in het basisonderwijs credits: 5

Vakcode
ALVP20PROJ
Naam
(Sport)project in het basisonderwijs
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.J. Nieuwenhuis
Werkvormen
  • Opdracht
  • Projectonderwijs
  • Werkcollege
Toetsen
  • (Sport)project in het basisonderwijs - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De module ‘Project in het basisonderwijs’ levert een bijdrage aan de volgende programma leeruitkomsten in de propedeuse (PLUP): 
PLUP1: De opleidbare leerkracht voert zelfontworpen onderwijsactiviteiten uit waarbij hij op een positieve manier contact maakt met leerlingen. 
PLUP3: De opleidbare leerkracht gebruikt bij het lesgeven eenvoudige didactische vuistregels zoals omschreven in de landelijke kennisbasis.  
PLUP 7: De opleidbare leerkracht werkt samen met medestudenten en collega's om de leeromgeving van leerlingen te verbeteren.  
 
Module leeruitkomsten die getoetst worden zijn: 
  • De opleidbare leerkracht werkt planmatig aan het realiseren van een project in het basisonderwijs.  
  • De opleidbare leerkracht ontwerpt een praktisch toepasbaar draaiboek voor een project in het basisonderwijs en verantwoordt de gekozen (project)activiteiten.  
  • De opleidbare leerkracht handelt tijdens het project in het basisonderwijs op doeltreffende en professionele wijze.  
  • De opleidbare leerkracht evalueert de voorbereiding en het projectresultaat op basis van feedback.   
  • De opleidbare leerkracht werkt samen met medestudenten om zijn bekwaamheden en beroepshouding met betrekking tot projectmatig werken te verbeteren.  

Inhoud

Doel en opdracht:  
De student realiseert samen met andere studenten een project van minimaal een halve dag op een basisschool. Samen met het projectteam is de student verantwoordelijk voor de voorbereiding, organisatie, uitvoering en evaluatie van het project.  
Tijdens werkcolleges ‘project’ krijgt de student actief informatie aangereikt met betrekking tot het organiseren van (sportieve) evenementen. In de context van het basisonderwijs wordt het project in overleg met de opdrachtgever uitgevoerd. 
Belangrijk is dat de inhoud van het project aansluit bij de wensen vanuit de praktijk en het niveau en de belevingswereld van kinderen in het basisonderwijs. Uitgangspunt is een project te organiseren met als thema ‘Bewegend Leren’.  

Tijdens het project levert de student een constructieve bijdrage aan de organisatie en uitvoering van het project. Ook verzamelt de student na afloop van het project feedback van de deelnemers en de opdrachtgever. Bovendien reflecteert hij op zijn ontwikkeling, bekwaamheden en beroepshouding met betrekking tot projectmatig werken.   
Toetsing 
De toetsing bestaat uit een videoverslag, aangevuld met een projectmatige onderbouwing en uitwerking (plan van aanpak en draaiboek) die in OnStage worden geüpload. De voorwaarden en criteria hiervoor zijn in de semesterhandleiding te vinden.  

 

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies