Vak: Werkplekleren 1: Analyse van het werkveld credits: 5

Vakcode
ALVP20WPL1
Naam
Werkplekleren 1: Analyse van het werkveld
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.J. Nieuwenhuis
Werkvormen
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Werkplekleren 1: Analyse werkveld - Verslag

Leeruitkomsten

De module werkplekleren levert een bijdrage aan de volgende programma leeruitkomsten in de propedeuse (PLUP): 

PLUP 5: De opleidbare leerkracht waardeert het beroep en de bijbehorende beroepshouding en handelingsrepertoire met behulp van studenten en coaches.  
PLUP 6: De opleidbare leerkracht ontwikkelt zijn onderzoekende houding door het in groepsverband uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.  

Inhoud

Stage primair onderwijs (zaal- en klassencontext) 

De student loopt een (oriĆ«ntatie)stage in het basisonderwijs, in tweetallen of individueel. Tijdens deze stage kijkt de student in de klas met een groepsleerkracht en in de zaal bij een vakleerkracht bewegingsonderwijs. De focus is hierbij het ontdekken van het onderwijs, de leerlingen en de leerkrachten in het basisonderwijs. De student observeert verschillende lessen en assisteert hierbij waar mogelijk. Het is nog niet vereist om (zelfstandig) les te geven. Waar mogelijk kijken studenten in zo veel mogelijk verschillende bouwen (onder-, midden-, bovenbouw) mee binnen dezelfde school. Gedurende deze stageweek worden er twee interviews gehouden, namelijk met een groepsleerkracht en een vakleerkracht.  

Naast de stageweek worden de studenten vrij geroosterd op de vrijdag voor sinterklaas zodat zij waar mogelijk kunnen aansluiten bij de sinterklaasviering van de stageschool. 

Opdracht: De student verdiept zich in het werkveld van de vakleerkracht bewegingsonderwijs en groepsleerkracht in het basisonderwijs. Dit doet hij/zij door het bestuderen en verwerken van relevante literatuur, het interviewen van twee professionals, het uitvoeren van observaties (klas, zaal, plein, bij leerlingen en leerkracht), en het opdoen van ervaringen tijdens de stageweek in het basisonderwijs. In een verslag geeft de student zijn analyse van het beroep weer en maakt hierbij de koppeling naar zichzelf als aankomend professional. Past hij/zij bij de opleiding en het beroep? 

Onderzoek: Literatuur verwerken + Interview + dataverwerking + (objectieve) weergave 

 

 

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies