Vak: Wonen en GGZ: rol van de ergotherapeut credits: 5

Vakcode
ETVB22THEMA25
Naam
Wonen en GGZ: rol van de ergotherapeut
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
D.E. Kramer
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Performance assessment - Performance assessment
  • Verslag - Verslag

Leeruitkomsten

De student:
  1. 1. Beargumenteert de keuze voor een methode om cliënten met chronisch psychische problematiek te begeleiden bij de uitvoer van dagelijkse routine en activiteiten.
  2. 2. Onderbouwt, evalueert en doet aanbevelingen voor het verbeteren van de kwaliteit van de ergotherapeutische zorg, gericht op participatie en zelfstandigheid, voor een team professionals, met relevante (wetenschappelijke) literatuur, waarbij gebruik gemaakt wordt van minimaal 2 Engelstalige bronnen.
  3. 3. Signaleert ethische implicaties en maakt hierop keuzes binnen de zorg aan chronisch psychiatrische cliënten en beredeneert keuzes over de ergotherapeutische interventies.
  4. 4. Past een gelijkwaardige en professionele attitude in relatie tot gekozen interventies toe, beargumenteerd in een gesimuleerde beroepssituatie.

Inhoud

Dit thema bouwt verder door op Thema 1.7, waarin studenten hebben geleerd over veelvoorkomende psychiatrische ziektebeelden en psychologische factoren, die van invloed zijn op het dagelijks leven en gezond gedrag. Ook de inhoud en benaderingen uit Thema 1.6, over de behandeling van cliënten met chronische problematiek is relevant.
In dit Thema gaan studenten aan de slag met methodes om cliënten met chronisch psychische problematiek te begeleiden bij de uitvoer van dagelijkse routine en activiteiten. Hierbij komen zowel individuele als groepsinterventies kijken en zijn interprofessionele samenwerking, ethische aspecten van het werken met cliënten met chronische psychiatrische problematiek, en het borgen van de kwaliteit van de geboden zorg van groot belang.
Studenten werken in groepjes aan een project waarbij ze een voorstel ontwikkelen voor een groepsbenadering, waarover ze een verslag moeten schrijven (toetsvorm 1). Daarnaast leren de studenten vaardigheden rond het plannen van individuele interventies, die getoetst worden aan de hand van een casus (toetsvorm 2).
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies