Vak: Risicomanagement credits: 5

Vakcode
FTAH17RSM1A
Naam
Risicomanagement
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A.H. Hanema
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Risicomanagement - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  1. De student beoordeelt het rendement van een bank in relatie tot de risico’s die een bank loopt.
  2. De student past modellen toe waarin rendementsdoelstellingen (prestatie-indicatoren) worden opgesteld rekening houdend met het risico op verliezen.
  3. De student voert een risicoanalyse uit voor een bedrijf, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen verzekerbare en niet verzekerbare risico’s.
  4. De student adviseert een bedrijf over het afdekken van risico’s, waarbij het bedrijf al dan niet gebruik maakt van zakelijke schadeverzekeringen.
  5. De student past kennis met betrekking tot de afwikkeling van bedrijfsmatige schadeverzekeringen toe op een casus.

Inhoud

Het vak Risicomanagement bestaat uit twee onderdelen: Risicomanagement en Schadeverzekering Bedrijven.
Binnen het onderdeel risicomanagement leren studenten om op basis van risicomodellen een risicoanalyse uit te voeren, waarbij ook aandacht is voor het risico dat de strategische doelen volgens het six capital-model niet gehaald worden. Daarnaast wordt binnen dit onderdeel gefocust op het bankmanagement, waarbij het gaat om bankleer in het algemeen en de risico's die binnen het bankwezen worden gelopen.
Binnen het onderdeel schadeverzekering zakelijk gaat het om de wijze waarop bedrijven op basis van een risicoanalyse de verzekerbare risico's af kunnen dekken met de schadeverzekeringen die er voor bedrijven bestaan. Dit onderdeel bereidt de studenten ook voor op het officiële Wft-examen Schadeverzekeringen bedrijven.  

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance