Vak: Estate Planning credits: 5

Vakcode
FTAH18EP1A
Naam
Estate Planning
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A.R. Benedictus
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Estate Planning - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  1. De student past het huwelijksvermogensrecht toe op casuïstiek.
  2. De student bepaalt de omvang van de nalatenschap en verdeelt de nalatenschap over de erfgenamen op basis van civielrechtelijke bepalingen.
  3. De student berekent de (belaste) fiscale verkrijging voor de erf- en schenkbelasting.
  4. De student berekent de legitieme portie(s) op basis van casuïstiek.
  5. De student benoemt civiel- en fiscaalrechtelijke aspecten en/of gevolgen van het opstellen en aanpassen van estate planning tools (zoals een schenkingsplan, levensverzekering, huwelijkse voorwaarden, notariële volmacht, (levens)testament).

Inhoud

Het vak Estate Planning gaat over aspecten die te maken hebben met vermogensoverdracht door particulieren aan de volgende generatie. Een deel van de klanten die je als FTA-er zult krijgen, heeft een aanzienlijk vermogen. Binnen de financiële dienstverlening (bijv. banken, verzekeraars, fiscalisten) is het van belang kennis te hebben van de juridische en fiscale aspecten die invloed (kunnen) hebben op het vermogen en de overdracht van het vermogen vóór of na overlijden. Hierbij staan twee vragen centraal. Ten eerste: wie dient het vermogen te krijgen en onder welke voorwaarden? Ten tweede: wat zijn fiscale gevolgen bij vermogensoverdracht en hoe kan dit (mogelijk) fiscaal voordeliger plaatsvinden? Denk bijvoorbeeld aan huwelijksvermogenrecht, erfrecht en schenk- en erfbelasting. Hoe groot is het vermogen dat in de nalatenschap valt, wie is/zijn de erfgenamen als er al dan geen testament is en hoe kan worden bereikt dat minder erfbelasting verschuldigd is bij overlijden? Bij het vak Estate Planning doe je kennis op om de over bovenstaande te kunnen informeren en adviseren.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance