Vak: Internationaal (belasting)recht credits: 5

Vakcode
FTAH18IBR1A
Naam
Internationaal (belasting)recht
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
K. Reitsma
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Internationaal (belasting)recht - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  • De student beschrijft de invloed van het Europees recht op de Nederlandse belastingheffing. 
  • De student past relevante Nederlandse wet- en regelgeving alsmede een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting toe op een casus. 
  • De student legt uit wat de invloed van de interne Europese markt (verdragsvrijheden) is op de Nederlandse belastingheffing. 
  • De student legt uit wat de invloed van transfer pricing is op de belastingdruk van een onderneming. 

Inhoud

Bedrijven zijn niet alleen in hun eigen vestigingsland aan het ondernemen, maar ook in het buitenland. De globalisering brengt met zich mee dat steeds meer bedrijven grensoverschrijdend opereren. Dit heeft gevolgen voor de belastingheffing. In welk land dient een bedrijf of een natuurlijk persoon de belasting te betalen in internationale situaties? Als financieel en fiscaal adviseur dien je hier kennis van te hebben, zodat je je klanten goed kunt adviseren.
Het studieonderdeel internationaal (belasting)recht gaat over de heffing van directe belastingen in Nederland in een internationale context. Het woon- en vestgingsplaatsbeginsel, regels omtren voorkoming dubbele belatsingheffing, vaste inrichting, de per 1 januari 2021 in werking getreden Wet Bronbelasting 2021.
Daarbij kun je denken aan de rol van het Nederlandse belastingstelsel in de internationale economie, het toepassen van internationale overeenkomsten en de rol van de Europese Unie op het Nederlandse belastingrecht. Aan de orde komt o.a. rechtspraak ter zake van de Europese vrijheden en de toetsing van het Nederlandse recht aan deze vrijheden. Daarnaast komt het verbod op staatsteun aan de orde en de wijze waarop het Europese Hof van Justitie beslissingen neemt. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance