Vak: Belastingrechtspraak & Ethiek credits: 5

Vakcode
FTVB22BRE1C
Naam
Belastingrechtspraak & Ethiek
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
K. Reitsma
Werkvormen
  • Opdracht
Toetsen
  • Rechtspraak en Ethiek - Opdracht

Leeruitkomsten

  1. De student analyseert en interpreteert fiscale rechtspraak en raadpleegt hierbij fiscale databases.
  2. De student bespreekt fiscale rechtspraak m.b.t. de fiscale positie van een directeur-grootaandeelhouder in een vaktechnisch overleg waarbij hij rechtspraak samenvat en met behulp van onderbouwde standpunten toepast op praktijksituaties.
  3. De student beschrijft ethische dilemma’s in voorgelegde casuïstiek en formuleert, met behulp van beroepscodes en/of gerelateerde opinieartikelen, een onderbouwd standpunt hierin.

Inhoud

Het studieonderdeel heeft de elementen fiscale (on)zakelijke leningen, belastingrechtspraak, de fiscale positie van de directeur-grootaandeelhouder, vaktechnisch overleg en ethisch handelen. Het onderdeel bestaat uit drie opdrachten.

De student leert belastingrechtspraak te lezen en te analyseren. Vervolgens leert de student hoe de fiscale vaktechnische informatie in een overleg uitvoerig te bespreken. In de fiscale beroepspraktijk vindt met regelmaat vaktechnisch overleg plaats. In zo’n overleg worden bijvoorbeeld actuele belastingrechtspraak en opinieartikelen uit vakbladen behandeld.  Belastingrechter geven uiteindelijk een oordeel over een discussie tussen een belastingplichtige en de belastingdienst. Vervolgens geven specialisten in het vakgebied in (bijvoorbeeld) vakbladen hun visie of opinie op de uitspraak van de rechter. De student leert op basis van vaktechnische kennis ook zelf een onderbouwd standpunt in te nemen over die casuïstiek. Een voor de FTA-praktijk belangrijk voorbeeld is  de rechtspraak met betrekking tot  ‘onzakelijke leningen’. Dit begrip is in de rechtspraak ontwikkeld en zorgt nog steeds voor nieuwe rechtspraak. Daarnaast leert de student over de verschillende elementen van een belastingaangifte inkomstenbelasting van een directeur-grootaandeelhouder.

De student leert over het ‘ethisch handelen’ van de FTA-professional. Het ethisch handelen bij het verzorgen van de aangifte, het geven van een belasting- of financieel advies is belangrijk. De student leer over het handelen binnen de regels van de wet en van de beroepsorde, maar ook over wat in fiscaal opzicht moreel verantwoord ondernemen inhoudt.  Daarbij komt aan bod het uitgangspunt dat de samenleving is te beschouwen als een samenwerkingsverband tot wederzijds voordeel. De student leert over het uitgangspunt dat iedereen zijn (fiscale) fair share aan die samenleving hoort bij te dragen. De student maakt daarbij gebruik van beroepscodes uit de beroepspraktijk van de FTA.

Aan de hand van colleges, gastcolleges en werkgroepen zal de stof worden behandeld.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance