Vak: Ondernemerschap 3 credits: 3

Vakcode
FYVB21OS3
Naam
Ondernemerschap 3
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
H.A. Kranenburg
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Projectonderwijs
  • Werkcollege
Toetsen
  • Business plan - Professioneel product

Leeruitkomsten

2 OD-O 13. De student kan in samenwerking met medestudenten een projectplan opstellen.
2 OD-O 14. De student kan in samenwerking met medestudenten een ondernemingsplan opstellen.
2OD-E/M 27 De student toont als ondernemend professional in samenwerking met medestudenten creativiteit door nieuwe mogelijkheden of nieuwe combinaties te laten zien in producten en/of diensten.
2OD-E/M 35 De student kan als ondernemend professional beschrijven hoe marketingdoelstellingen en een marketingstrategie voor producten of diensten met behulp van een SWOT-analyse ontwikkelt kunnen worden.
2OD-E/M 37 De student kan als ondernemend professional ten minste twee marketingmixinstrumenten benoemen die ingezet kunnen worden om een marketingstrategie te kunnen implementeren.
2BD-PH 2: De student kan zelfstandig een reflectieverslag o.b.v. de reflectie cirkel van Korthagen schrijven. 

Inhoud

In dit derde en laatste studieonderdeel van Ondernemen staat het ondernemingsplan centraal.
 
Elk jaar zetten in Nederland zo’n honderdduizend mensen de stap naar een eigen bedrijf. Ook in de fysiotherapie is de kans groot om de stap te zetten naar een eigen bedrijf.

Ook al gaat niet elke fysiotherapeut een eigen bedrijf beginnen, van elke hbo-student wordt wel verwacht dat hij , aan het eind van zijn studie, beschikt over ondernemerskwaliteiten. Ondernemerskwaliteiten zijn ook in bestaande organisaties nodig. Deze kwaliteiten zijn nodig om te blijven innoveren en ideeën rondom het verbeteren van de fysiotherapeutische zorggestalte te geven.
Als ondernemend fysiotherapeut kun je dus denken aan een nieuw op te zetten fitnesscentrum of praktijk. Maar je kunt ook denken aan nieuwe producten zoals paramedische apparatuur, ict / gaming / e-health / apps, innovatieve trainingsvormen voor patiënten / gezonden, voorlichting voor patiënten, bij- en nascholing van collegae, etc.

Er zijn verschillende manieren waarop een ondernemingsplan tot stand kan komen. Gedurende dit blok zullen verschillende methoden aangeboden worden(onder andere design thinking, business model Canvas, projectmatig werken) waarmee studenten vervolgens aan de slag kunnen om hun eigen onderneming te starten.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies