Vak: Integraal personeelsmanagement credits: 5

Vakcode
HDDH4IPM
Naam
Integraal personeelsmanagement
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H. Mulder
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Tentamen IPM - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

1. De student beschrijft verschillende begrippen in de samenhang van integraal personeelsmanagement, sociaal beleid, functievorming, personeelsplanning, personeelsvoorziening, loonbepaling, werkoverleg, functiewaardering, personeelsbeoordeling, opleiden, loopbaanontwikkeling.

2. De student begrijpt de samenhang tussen de strategische doelen van de organisatie, de doelen van het sociaal beleid en de personeelsinstrumenten.

3. De student kan de positie die P&O in de huidige werkpraktijk heeft toelichten en uitleggen.

4. De student past de Personele Implicatie Matrix (PIM) toe.

Inhoud

Als je de tekst op de achterkant van boeken over (personeels)management, organisatiekunde en opleiden mag geloven worden werknemers steeds belangrijker voor organisaties. De kwaliteit van werknemers en de kwaliteit van de samenwerking van medewerkers is bepalend voor het uiteindelijke succes van de organisatie en haar voortbestaan, zo wordt beweerd. In deze context worden termen als 'human capital', 'menselijk kapitaal' en 'Human resources' gebruikt. Dit is het terrein van personeelsmanagement, ook wel HRM genoemd (Human Resource Management). Noomen (schrijver van het boek 'Integraal personeelsmanagement') definieert personeelsmanagement als het 'managen van het werken en samenwerken van mensen'. In elke organisatie is er sprake van één of andere vorm van personeelsmanagement (vandaar de titel van deze cursus). Hoe mensen in een bepaalde organisatie werken en/of samenwerken hangt af van hoe leidinggevenden, medewerkers, eigenaren, directeuren, personeelsafdelingen en ondernemingsraden bewust of onbewust denken over de vraag: hoe moeten mensen werken en samenwerken? Deze gedachten worden ook meer of minder bepaald door bestaande ideeën (theorieën) over personeelsmanagement.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde