Vak: Cursus Ethiek in Bedrijf credits: 3

Vakcode
HRVH6EIB
Naam
Cursus Ethiek in Bedrijf
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
H. Mulder
Werkvormen
Toetsen
  • Aanwezigheid - Aanwezigheid
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

 
Inzicht (33%)
  1. De student kan in de rol van aankomend beroepsbeoefenaar vanuit de opgegeven literatuur een samenvatting maken van belangrijke ethische theorieën en ethische thema’s.
  2. De student kan in de rol van aankomend beroepsbeoefenaar na het bestuderen van de opgegeven literatuur een inschatting geven van de rol van een HRM-er bij het thema ethiek in een organisatie en het belang van ethiek voor het beroep van een HRM-er.    
Beoordelen (62%)
  1. De student kan in de rol van een aankomend beroepsbeoefenaar een ethisch vraagstuk op bijvoorbeeld persoonlijk, bedrijfs- of maatschappelijk niveau analyseren en m.b.v. de stappen uit de ethische cyclus ontwikkelt de student een beargumenteerd oordeel over dit vraagstuk. 
  2. De student reflecteert individueel aan de hand van een (actuele) case of opdracht op zijn persoonlijke waardepatroon en kan m.b.t. ethische begrippen en ethische theorieën de reflectie onder woorden brengen en onderbouwen 
Toepassen 5%
  1. De student kan in de rol van aankomend beroepsbeoefenaar helder en correct schriftelijk rapporteren 

Inhoud

In dit studieonderdeel verkent de student ethische dilemma’s waarmee een HRM-er (Human Resource Manager) in de HR-beroepspraktijk te maken kan krijgen. Vanuit verschillende invalshoeken (de organisatie, de maatschappij, de professie en het individu) worden ethisch aspecten van werken en samenwerken besproken. In dit onderdeel wordt kennis van ethische theorieën en modellen aangereikt om dergelijke vraagstukken op te lossen. Daarnaast wordt er veel geoefend om het persoonlijke ‘morele kompas’ zo goed mogelijk te ontwikkelen. 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde