Vak: Verpleegkundig pleidooi credits: 3

Vakcode
HVMB20BEPM7
Naam
Verpleegkundig pleidooi
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
H. Vonk
Werkvormen
  • Action learning
Toetsen
  • Verpleegkundig pleidooi - Mondeling

Leeruitkomsten

De student kan in een verpleegkundig pleidooi beargumenteren vanuit welke verpleegkundige visie, de professionele standaard en de verpleegkundige beroepscode hij/zij de eigen verpleegkundige zorgverlening uitvoert en hieruit een adequate conclusie trekken met betrekking tot de eigen beroepsidentiteit en de positionering als HBO-verpleegkundige in het eigen werkveld. Hierbij reflecteert de student op de eigen beroepsontwikkeling en schetst de toekomstige ontwikkeling in het eigen vakgebied. Tevens vergelijkt de student de eigen beroepsontwikkeling met relevante actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Hierbij beargumenteert de student welke positieve bijdrage geleverd kan worden aan het uitdragen van beroepswaarden, professioneel gedrag en beroepstrots. Tevens welke bijdrage geleverd kan worden aan de ontwikkeling van de verpleegkunde vanuit een historisch, institutioneel en maatschappelijk perspectief. 

Inhoud

Het verpleegkundig pleidooi is gebaseerd op de persoonlijke ontwikkeling van de student tot HBO-verpleegkundige waarbij aandacht wordt besteed aan belangrijke leerervaringen tijdens de opleiding en de positionering als professional gerelateerd aan de persoonlijke verpleegkundige visie, de vertaalslag hiervan richting het eigen werkveld, persoonlijke kwaliteiten en de relatie met de patient/client (groep). Er is hierbij sprake van een kritische beschouwing en reflectie op het eigen verpleegkundige gedrag. 

Begeleiding vindt zowel op de Academie voor Verpleegkunde als buitenschools plaats. De student wordt gefaciliteerd door de docenten van de Academie binnen de online leeromgeving , waar zogenaamde leerarrangementen per lesweek klaarstaan met een mix van zelfstudie, een lesdag en werkplekleren. Gerichte feedback kan gevraagd worden aan de tutor, medestudenten, werkbegeleider(s) en collega's zodat er sprake is van self- en peerassessment, zowel buiten als binnen het onderwijs. De student is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar leerproces.

Het verpleegkundig pleidooi wordt voorafgaand aan de toetsing binnen de Academie voor Verpleegkunde in dezelfde vorm gehouden op de eigen werkplek. Hierbij zijn collega's en minimaal een werkbegeleider aanwezig. Een ingevuld waarderingsformulier van het verpleegkundig pleidooi is voorwaardelijk voor het uitvoeren hiervan binnen de Academie. 

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde