Vak: Groepsgerichte preventie credits: 15

Vakcode
HVMB20GPRVM6
Naam
Groepsgerichte preventie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
N.S. Oziel
Werkvormen
  • Action learning
Toetsen
  • Groepsgerichte preventie - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leertaak Groepsgerichte preventie

Rol en competentie


Gezondheidsbevorderaar
De verpleegkundige bevordert de gezondheid van de zorgvrager of groepen zorgvragers door het organiseren en toepassen van passende vormen van preventie die zich ook richten op het bevorderen van het zelfmanagement en het gebruik van eigen netwerk van de patiënt.

Reflectieve EBP professional
De verpleegkundige reflecteert voortdurend en methodisch op haar eigen handelen in de samenwerking met de zorgvrager en andere zorgverleners en betrekt hierbij inhoudelijke, procesmatige en moreel-ethische aspecten van haar keuzes en beslissingen.

  
Rol en kernbegrip

Gezondheidsbevorderaar
Preventiegericht analyseren
Het signaleren en analyseren van het gedrag en de omgeving van de zorgvrager die leiden tot gezondheidsproblemen van zorgvrager en doelgroepen.
 
Gezond gedrag bevorderen
Het bieden van ondersteuning bij een individuele zorgvrager bij het realiseren van een gezonde leefstijl in relatie tot (potentiele) gezondheidsproblematiek.

 
Reflectieve EBP professional
Professionele reflectie
Het kritisch beschouwen van het eigen verpleegkundig gedrag in relatie tot de beroepscode en beroepswaarden, en het in (mono-multidisciplinaire) besprekingen over zorgvragers betrokken en zorgvuldig argumenteren, rekening houden met de emoties en belangen van de zorgvrager vanuit het besef dat zorg een moreel ethische praktijk behelst.
 
Eenheid van leeruitkomsten
De student beargumenteert op basis van theorieën, modellen en recente wetenschappelijke bronnen het handelen. Daarbij is sprake van hoogcomplexe situatie in een authentieke context waarbij de student zelfstandig werkt met verantwoording achteraf.

  • De student signaleert en analyseert methodisch met behulp van passende modellen het gedrag en omgeving van een groep zorgvragers in relatie tot een (potentieel) gezondheidsprobleem en leefstijl.

  • De student ontwerpt, organiseert en voert een preventieve groepsinterventie uit gericht op het realiseren van een gezonde leefstijl.

  • De student evalueert en borgt de preventieve groepsinterventie gericht op het realiseren van een gezonde leefstijl.

  • De student reflecteert op methodische wijze op eigen handelen in de rol in van de gezondheidsbevorderaar.

    Competentieniveau (CBN, BN2020)
    Eindniveau.
     

Inhoud

Je kiest in de beroepspraktijk een groep zorgvragers of naasten (minimaal vier). Bij die groep pas je op methodische wijze gezondheidsbevordering toe. Je ontwerpt en organiseert een preventieve groepsinterventie met betrekking tot het realiseren van een gezonde leefstijl. Je voert de groepsinterventie uit, evalueert en borgt deze binnen de instelling. Je reflecteert op je eigen handelen in de rol van gezondheidsbevorderaar.
 
Je wordt hierbij door de werkbegeleider in de praktijk begeleid. De manier waarop je op basis van het ontwerp de groepsinterventie hebt opgesteld, uitgevoerd, geëvalueerd en geborgd wordt aan de hand van het waarderingsformulier gewaardeerd door de werkbegeleider.
 
Om te laten zien hoe je invulling hebt gegeven aan de leeruitkomsten, mag je als toetsvorm kiezen tussen een verslag of een presentatie. Waarbij het verplicht is om bij minimaal één van van beide leertaken (Groepsgerichte preventie HVMB20GPRVM6 en Individuele preventie HVMB20IPRVM6) een verslag aan te leveren. 
 
Door zelfstudie en tijdens werkgroepbijeenkomsten verdiep je je in en oefen je met diverse analysemodellen en methodieken om een preventie groepsinterventie te ontwerpen, uit te voeren, evalueren en te borgen. Tijdens deze werkgroepbijeenkomsten is ook tijd voor reflectie met als doel het ontwikkelen een kritische en analytische houding ten aanzien van (eigen) verpleegkundig gedrag en dat van collega’s van eigen en andere disciplines.
 
Leermiddelen:
Zie boekenlijst Studystore en informatie op Blackboard voor module 6.

Bij de Fastswitch is het portfolio de toetsvorm’.

 
 

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde