Vak: Individuele preventie credits: 10

Vakcode
HVMB20IPRVM6
Naam
Individuele preventie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
N.S. Oziel
Werkvormen
  • Action learning
Toetsen
  • Individuele preventie - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leertaak Individuele preventie

Rol en competentie


Samenwerkingspartner
De verpleegkundige gaat een vertrouwensrelatie aan, werkt effectief samen vanuit het principe van gezamenlijke besluitvorming met de zorgvrager en diens naasten en ondersteunt hen in het zelfmanagement.

Gezondheidsbevorderaar
De verpleegkundige bevordert de gezondheid van de zorgvrager of groepen door het organiseren en toepassen van passende vormen van preventie die zich ook richten op het bevorderen van het zelfmanagement en het gebruik van eigen netwerk van de patiënt.

Communicator
De verpleegkundige communiceert op persoonsgerichte en professionele wijze met de zorgvrager en diens informele netwerk, waarbij voor optimale informatie  uitwisseling wordt gezorgd. 

Reflectieve EBP professional
De verpleegkundige reflecteert voortdurend en methodisch op haar eigen handelen in de samenwerking met de zorgvrager en andere zorgverleners en betrekt hierbij inhoudelijke, procesmatige en moreel-ethische aspecten van haar keuzes en beslissingen.
 

Rol en kernbegrip

Samenwerkingspartner
Gezamenlijke besluitvorming
Het systematisch overleggen in dialoog met de zorgvrager en diens naasten over de te verlenen verpleegkundige zorg en zorgdragen voor een expliciete afweging van verschillende kennisbronnen en de waarden van de zorgvrager in het besluitvormingsproces.

Gezondheidsbevorderaar 
Gezond gedrag bevorderen
Het bieden van ondersteuning bij een individuele zorgvrager bij het realiseren van een gezonde leefstijl in relatie tot (potentiele) gezondheidsproblematiek.

Preventiegericht analyseren
Het signaleren en analyseren van het gedrag en de omgeving van de zorgvrager die leiden tot gezondheidsproblemen van zorgvrager en doelgroepen.

Communicator
Inzet informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Het toepassen van de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën en het bieden van zorg op afstand (e-health) als aanvulling op het persoonlijke contact met de zorgvrager.
 
Reflectieve EBP professional
Professionele reflectie
Het kritisch beschouwen van het eigen verpleegkundig gedrag in relatie tot de beroepscode en beroepswaarden, en het in (mono-multidisciplinaire) besprekingen over zorgvragers betrokken en zorgvuldig argumenteren, rekening houden met de emoties en belangen van de zorgvrager vanuit het besef dat zorg een moreel ethische praktijk behelst.
 

Eenheid van leeruitkomsten
De student beargumenteert op basis van theorieën, modellen en recente wetenschappelijke bronnen het handelen. Daarbij is sprake van hoogcomplexe situatie in een authentieke context waarbij de student zelfstandig werkt met verantwoording achteraf.

 
  • De student signaleert en analyseert op methodische wijze met behulp van  passende modellen het gedrag dat ten grondslag ligt aan een risicovolle leefstijl in relatie tot een (potentieel) gezondheidsprobleem.
 
  • De student stelt op basis van gezamenlijke besluitvorming met de zorgvrager en/of naasten een plan op voor bevordering van een gezonde leefstijl. 
 
  • De student verantwoordt het besluit van het inzetten van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën (e-health) ter bevordering van een gezonde leefstijl.
 
  • De student reflecteert op eigen handelen in de rol van samenwerkingspartner, gezondheidsbevorderaar en communicator. 

Competentieniveau (CBN, BN2020)
Eindniveau.
 

Inhoud

Je kiest in de beroepspraktijk een zorgvrager die voldoet aan de eisen van een hoogcomplexe verpleegsituatie. Bij de zorgvrager pas je op methodische wijze gezondheidsbevordering toe. Je verzamelt en analyseert gegevens en stelt in dialoog met de zorgvrager een plan op met betrekking tot leefstijl. Samen met de zorgvrager kijk je naar e-health mogelijkheden en toepassingen. Je reflecteert op je eigen handelen in de rollen van samenwerkingspartner en gezondheidsbevorderaar.
 
Je wordt hierbij door de werkbegeleider in de praktijk begeleid. De manier waarop je op basis van de analyse samen met de zorgvrager een plan hebt opgesteld, wordt aan de hand van het waarderingsformulier gewaardeerd door de werkbegeleider.
 
Om te laten zien hoe je invulling hebt gegeven aan de leeruitkomsten, mag je als toetsvorm kiezen tussen een verslag of een presentatie. Waarbij het verplicht is om bij minimaal één van van beide leertaken (Groepsgerichte preventie HVMB20GPRVM6 en Individuele preventie HVMB20IPRVM6) een verslag aan te leveren. 
 
Door zelfstudie en tijdens werkgroepbijeenkomsten verdiep je je in en oefen je met diverse analysemodellen en methodieken om gezondheid van de zorgvrager te analyseren en te komen tot een plan. Tijdens deze werkgroepbijeenkomsten is ook tijd voor reflectie met als doel het ontwikkelen een kritische en analytische houding ten aanzien van (eigen) verpleegkundig gedrag en dat van collega’s van eigen en andere disciplines.
 
Leermiddelen:
Zie boekenlijst Studystore en informatie op Blackboard voor module 6.

Bij de Fastswitch is het portfolio de toetsvorm.
 

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde