Vak: Motiverende gespreksvoering credits: 5

Vakcode
HVMB20MOVGM6
Naam
Motiverende gespreksvoering
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
N.S. Oziel
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Motiverende gesprekvoering - Performance assessment

Leeruitkomsten

Leertaak Motiverende gespreksvoering
 
Rol en competentie
Zorgverlener
De verpleegkundige versterkt (zo ver als mogelijk) het zelfmanagement van mensen in hun sociale context. Ze richt zich daarbij op gezamenlijke besluitvorming met de zorgvrager en diens naasten en houdt hierbij rekening met de diversiteit in persoonlijke eigenschappen, etnische, culturele en levensbeschouwelijke achtergronden en ideologische overtuigingen.

Gezondheidsbevorderaar
De verpleegkundige bevordert de gezondheid van de zorgvrager of groepen zorgvragers door het organiseren en toepassen van passende vormen van preventie, die zich ook richten op het bevorderen van het zelfmanagement en het gebruik van het eigen netwerk van de patient.


Samenwerkingspartner
De verpleegkundige gaat een vertrouwensrelatie aan, werkt effectief samen vanuit het principe van gezamenlijke besluitvorming met de zorgvrager en diens naasten en ondersteunt hen in het zelfmanagement.

Communicator
De verpleegkundige communiceert op persoonsgerichte en professionele wijze met de zorgvrager en diens informele netwerk, waarbij voor optimale informatie-uitwisseling wordt gezorgd.


 
Rol en kernbegrip
Zorgverlener
Zelfmanagement versterken
Het ondersteunen van zelfmanagement van mensen, hun naasten en hun sociale netwerk, met als doel het behouden of verbeteren van het dagelijks functioneren in relatie tot gezondheid, ziekte en kwaliteit van leven.

Gezondheidsbevorderaar
Gezond gedrag bevorderen
Het bieden van ondersteuning bij een individuele zorgvrager bij het realiseren van een gezonde leefstijl in relatie tot (potentiele) gezondheidsproblematiek.
 
Samenwerkingspartner
Professionele relatie
Het aangaan en onderhouden van contact met de zorgvrager, diens naasten en sociale netwerk; het onderhouden van langdurige zorgrelaties en het zorgvuldig afbouwen van de relatie daar waar dit noodzakelijk is.

Communicator
Persoonsgerichte communicatie
Het actief luisteren naar de zorgvrager, het informeren van de zorgvrager, deze in staat stellen keuzes te maken in de zorg, en de zorgvrager als uniek persoon benaderen; op een natuurlijke manier gids, coach, expert of adviseur zijn, afhankelijk van het moment of de omstandigheden.
 
Eenheid van leeruitkomsten

De student beargumenteert op basis van theorieën, modellen en recente wetenschappelijke bronnen het handelen. Daarbij is sprake van hoogcomplexe situatie in een authentieke context waarbij de student zelfstandig werkt met verantwoording achteraf.
  • De student past motiverende technieken toe bij de zorgvrager om gedragsverandering ter bevordering van de leefstijl te realiseren/bewerkstelligen.
  • De student ondersteunt het zelfmanagement van de zorgvrager, waarbij de zorgvrager zo veel mogelijk de regie voert over zijn leven.
  • De student luistert actief en sluit aan op de zorgvrager door "op maat" op een open en respectvolle manier te communiceren. 
Competentieniveau (CBN, BN2020)
Eindniveau
 

Inhoud

Je gaat motiverende gesprekstechnieken toepassen bij een zorgvrager om gedragsverandering ter bevordering van de leefstijl te realiseren. Daarbij stimuleer je zelfmanagement en leg je de regie zo veel mogelijk bij de zorgvrager.
 
Je kunt kiezen voor het aantonen van je competentieontwikkeling door middel van een opname met onderbouwing van een gesprek met een zorgvrager in de praktijk of van een gesprek binnen een gesimuleerde setting op school.
 
Door zelfstudie en tijdens werkgroepbijeenkomsten verdiep je je in en oefen je met motiverende gesprekstechnieken.
 
Leermiddelen:
Zie boekenlijst Studystore en informatie op Blackboard voor module 6.

Bij de Fastswitch is het portfolio de toetsvorm.

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde