Vak: Onderzoeksbijdrage leveren t.b.v. kwaliteit van zorg credits: 27

Vakcode
HVMB20ONDM7
Naam
Onderzoeksbijdrage leveren t.b.v. kwaliteit van zorg
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
27
Taal
Nederlands
Coördinator
H. Vonk
Werkvormen
  • Action learning
Toetsen
  • Onderzoeksartikel - Professioneel product
  • Onderzoeksvoorstel - Professioneel product

Leeruitkomsten

De beginnende beroepsbeoefenaar ontwerpt methodisch, vanuit een vraagstuk uit de beroepspraktijk, een onderbouwd en consistent onderzoek dat gebaseerd is op een probleemanalyse.
De beginnende beroepsbeoefenaar voert het onderzoek uit, rapporteert en formuleert aanbevelingen die gebaseerd zijn op een kritische beschouwing van de onderzoeksresultaten en deelt de nieuwe inzichten op een passende wijze zodat de kwaliteit van zorg wordt verbeterd.
De beginnende beroepsbeoefenaar maakt, afhankelijk van het type onderzoek, een plan of doet aanbevelingen voor de effectieve invoering van de verbetering, rekening houdend met relevante organisatie-aspecten.

Inhoud

Het praktijkgericht onderzoek t.b.v. kwaliteit van zorg wordt individueel vormgegeven en uitgevoerd, waarbij de student in overleg gaat én samenwerkt met andere disciplines, beleidsmakers en relevante werkgroepen. 
De student formuleert een onderzoeksvraag vanuit een klinisch probleem en gaat hier systematisch en methodisch volgens de stappen van praktijkgericht onderzoek een antwoord op proberen te vinden om vanuit de resultaten aanbevelingen te doen ten behoeve van verbetering van de kwaliteit van zorg. De student gaat zelf op zoek naar bronnen en informatie die hij/zij nodig heeft om deze toetsopdracht te kunnen uitvoeren en vraagt zo nodig hulp aan medestudenten en collega`s.
Begeleiding vindt zowel buitenschools als op de Academie Verpleegkunde plaats.
 
De student wordt gefaciliteerd door de docenten van de Academie binnen de online leeromgeving, waar zogenaamde leerarrangementen per lesweek klaarstaan met een mix van zelfstudie, een lesdag en werkplekleren. 
Gerichte feedback kan gevraagd worden aan medestudenten, tutor en werkbegeleider zodat sprake is van self- en peerassessment, zowel buiten als binnen het onderwijs.
 
Deeltentamen 1 – Onderzoeksvoorstel
De student schrijft een onderzoeksvoorstel waarin hij/zij aangeeft hoe het praktijkgericht onderzoek uitgevoerd wordt. Een voldoende voor het onderzoeksvoorstel is voorwaardelijk om te kunnen starten met het onderzoek en deeltentamen 2.
 
Deeltentamen 2 - Onderzoeksartikel:
Over het uitgevoerde praktijkgericht onderzoek rapporteert de student uiteindelijk zelfstandig (individueel) in de vorm en stijl van een onderzoeksartikel. 
 
Onderzoeksvoorstel en Onderzoeksartikel (waardering op de werkplek):
Voorwaarde voor een beoordeling op het onderzoeksvoorstel en het onderzoeksartikel is een ingevuld waarderingsformulier


 
 

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde