Vak: Theorie neurologische spraak-/taal- en slikstoornissen 2 credits: 3

Vakcode
LOVB18NEURO2
Naam
Theorie neurologische spraak-/taal- en slikstoornissen 2
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
A. Huttmann
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Probleem gestuurd onderwijs
  • Werkcollege
Toetsen
  • Th. neurologisch spraak-/taal- en slikst - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Doel/Leeruitkomsten
*De student onderscheidt de stoornissen dysartrie/dysfagie/afasie/ spraakapraxie, passend bij diverse neurologische ziektebeelden, op basis van neuro-anatomische eigenschappen, verloop van de ziekte en aan de hand van specifieke kenmerken bij een gegeven casus
*De student onderscheidt de herstelmechanismen ‘reactivatie’, ‘reorganisatie’ en ‘compensatie’ en geeft voorbeelden van therapeutische interventies voor therapie passend bij deze herstelmechanismen bij de neurologische ziektebeelden met betrekking tot dysartrie/dysfagie/afasie/spraakapraxie.
*De student maakt een analyse van de logopedische interventie bij patiënten met niet-aangeboren hersenletsel in relatie tot de interventies van andere paramedici, gebruik makend van de ICF-niveaus.
*De student onderscheidt de verschillende vormen van behandeling van afasie, dysfagie en dysartrie en past deze toe in een interdisciplinair behandelplan voor een fictieve patiënt, gebruik maken van de ICF-niveaus en onderbouwt vanuit richtlijnen.
*De student voorspelt de gevolgen van cognitieve beperkingen op logopedische interventie en het functioneren in de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), bij een fictieve patiënt met neurologische spraak-/taal- en slikstoornissen

Inhoud

Niveau: Verdiepend (2) 

De hoorcolleges, theorie-/werkcolleges AFP colleges en gastcolleges neurologische spraak-/taal – en slikstoornissen 2. De stoornissen die inhoudelijk aan bod komen zijn afasie, dysartrie, dysfagie en spraakapraxie. Het accent ligt bij de doelgroep volwassenen maar ook de doelgroep kinderen met Cerebrale Parese (CP) maakt deel uit van het onderwijs. Het laatstgenoemde maakt geen deel uit van deze theorietoets.
 

CanMeds rol:
Logopedist: kernhandeling 2, 3, 4, 6 en 7
Samenwerker: kernhandeling 1
Gezondheidscoach: kernhandeling 1 en 5
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies