Vak: Harmonieleer 1 credits: 2

Vakcode
MZVB15HML2
Naam
Harmonieleer 1
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
2
Taal
Engels, Nederlands
Coördinator
M. Bodewes-de Vries
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • semester 3 - Overige toetsing
  • semester 4 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Het Ambacht: De musicus onderhoudt een breed scala aan vaktechnische kennis en vaardigheden, die hem in staat stellen zowel binnen de nationale als de internationale beroepscontext te functioneren.
Analytisch vermogen: De musicus kan muziek (cognitief) ontleden.
Methodisch/reflectief handelen: De musicus is in staat om methodisch en professioneel te handelen, kan hierop reflecteren en is zelfstandig, en met en voor anderen, in staat tot terugkoppeling.

Inhoud

De cursus harmonieleer KM richt zich op het leren schrijven, spelen en (analytisch) beluisteren van principes van de meerstemmige westerse tonale muziek vanaf de 17e eeuw. Het schrijven geschiedt in een vierstemmige zetting (SATB).
Kernactiviteiten van de cursus zijn: schrijven, spelen, luisteren.
In de lessen wordt aandacht besteed aan zetting van akkoorden, stemvoeringsprincipes, dissonantbehandeling, figuratie, versieringstonen, coderingssystemen (continuo-notatie, trappenbecijfering en akkoordsymbolen).
HML in jaar 2 richt zich op diatonische en enkel chromatische aspecten van harmonie (tussendominanten, alteraties binnen trappen (VI, IV en II), stemvoeringsakkoorden als O 6/5, 4/3.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Prins Claus Conservatorium