Vak: Cultuur, beweging en omgeving ‘Een kennismaking met de leergebieden’ credits: 5

Vakcode
PBVP21CBO
Naam
Cultuur, beweging en omgeving ‘Een kennismaking met de leergebieden’
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
R. Hagens
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Leergebieden - Opdracht

Leeruitkomsten

De student voert twee opdrachten uit waarin kennis en professionele vaardigheden worden toegepast. Aan het einde van de module heeft de student de volgende leeruitkomsten gerealiseerd:
  1. De student past relevante vakinhoud of -didactiek toe waarbij zintuigen geprikkeld worden.
  2. De student geeft inhoudelijke peerfeedback op de kenmerken: samenhangend, betekenisvol en afstemming op de doelgroep.
  3. De student ontwerpt een lesactiviteit waarin passende leerdoelen, werkvormen en materialen worden toegepast. Hierbij maken de student gebruik van de aangereikte materialen en werkvormen.
  4. De student brengt de inhoud over op een vakdidactische manier die aansluit bij de doelgroep.
  5. De student kan in samenwerking met medestudenten een eindproduct ontwerpen waarbij de student zichtbaar bijdraagt aan een goede werkverdeling in het eindproduct.
  6. De student toont aan dat hij informatie kan toevoegen vanuit een externe leeromgeving in het onderwijs.

ICT-basisvaardigheden 
LU 1.1.2: De student toont aan dat hij foto’s, video’s en audio digitaal kan maken, bewerken/converteren/monteren, publiceren en delen. 

Hierbij wordt gewerkt aan de volgende PLU’s:
Vakinhoudelijk
PLU 5: De opleidingsbekwame leraar demonstreert de opgedane kennis en vaardigheden uit de vakgebieden van leerjaar 1.
Hoe: Uitwerken in klokhuisfilmpje en in verslag (lesbrief).

PLU 6: opleidingsbekwame leraar evalueert de samenstelling van onderwijs op kenmerken: samenhangend, betekenisvol en afstemming op de doelgroep.
Hoe: Peerfeedback op het plan van het klokhuisfilmpje.

Vakdidactisch
PLU 7: De opleidingsbekwame leraar bereidt zijn onderwijs voor door selecteren van aangereikte werkvormen en materialen om de door anderen gestelde leerdoelen te realiseren.
Hoe: Verwerkt in lesbrief bij filmpje.

PLU 8: De opleidingsbekwame leraar organiseert voor de groep als geheel niet-complexe onderwijsactiviteiten en voert deze uit.
Hoe: In het klokhuisfilmpje en ook bij WPL in semester 2 (vier datapunten om de vier leergebieden te geven).

Samenwerken met collega’s en omgeving
PLU 12: De opleidingsbekwame leraar werkt samen met medestudenten en opleiders ten behoeve van hun professionele ontwikkeling.
Hoe: Met medestudenten verdiepen in bepaalde onderwerpen en vakken. Taakverdeling en peerfeedback.

PLU 15: De opleidingsbekwame leraar selecteert voorbeelden van het betrekken van externe leeromgevingen bij het stimuleren van de ontwikkeling van leerlingen.
Hoe: In het klokhuisfilmpje wordt een externe leeromgeving toegevoegd.
 

Inhoud

 
Tijdens het vak Cultuur, beweging en omgeving maken de studenten kennis met de leergebieden Kunst en Cultuur, Motoriek, Science en Mens en Samenleving. De studenten volgen colleges van de verschillende vakken die binnen de leer/vakgebieden vallen om zo kennis te maken met inhoud, vaardigheden en werkvormen. Deze kennis kunnen de studenten toe gaan passen in semester 2 tijdens de stage, maar vooral ook voor de eindopdracht van dit vak.

De studenten maken in groepjes een educatieve video over een overkoepelend thema waarin vakken van alle leer/vakgebieden geïntegreerd worden. De studenten verdiepen zich in de stof en passen dit toe in verschillende vormen. In de filmpjes komen informatieve onderdelen, maar ook sketches en muziek voor.

De studenten stellen een plan op voor de inhoud en de vorm van hun educatieve video. Ieder groepje bekijkt en evalueert twee plannen van andere groepjes en geven feedback op de inhoud en op de vorm van de educatieve video’s. Op deze manier verdiepen de studenten zich in meerdere onderwerpen en meerdere manieren om de stof te verwerken. Ieder groepje ontvangt dus van twee groepjes feedback. De feedback wordt verwerkt in het plan en daarna kunnen de studenten starten met het maken van de video’s.

De studenten krijgen een workshop over het maken van filmpjes waarbij aandacht is voor manipulerende technieken die gebruikt worden om beelden kracht bij te zetten. De studenten werken met deze opdracht dus ook aan hun digitale vaardigheden en kunnen deze opdracht gebruiken voor het ICT-portfolio.

De studenten worden per leer/vakgebied beoordeeld op inhoud en vorm van het gezamenlijke eindproduct (de educatieve video’s). Hierbij komt een logboek om de onderlinge verdeling zichtbaar te maken. Alle studenten schrijven individueel een lesbrief die aansluit bij het filmpje, zodat de video in de klas gebruikt kan worden en daar verdieping aan gegeven wordt met actieve werkvormen en opdrachten.

De studenten worden beoordeeld op het gezamenlijke eindproduct en individueel op hun lesbrief.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie