Vak: Stimulering ontwikkelingsgebieden credits: 10

Vakcode
PEDA18ONT2
Naam
Stimulering ontwikkelingsgebieden
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Dijk
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Stimulering ontwikkelingsgebieden - Overige toetsing

Leeruitkomsten

"Centraal in deze module staat de rol van "professional in opvoeding en educatie” en de rol van “ontwikkelaar”.
  1. Kent en hanteert observatiemethoden voor het monitoren en analyseren van de ontwikkeling van kinderen en kan hier adequaat over rapporteren.
  2. Oriënteert zich op de leefsituatie van individuele kinderen op micro- en mesoniveau en kan beschrijven hoe zij activiteiten, communicatie en ondersteuning hierop aanpast.
  3. Signaleert en schetst de behoeften en talenten van kinderen van 0-12 jaar op cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkelingsgebieden en gebruikt hierbij passende theorieën (o.a. ontwikkelingspsychologie). Past theorieën en inzichten en concepten toe in de beroepspraktijk en stimuleert zo de gezonde ontwikkeling van kinderen.
  4. Creëert een positief klimaat, waarin 0- tot 12-jarigen zich veilig en uitgedaagd voelen.
  5. Biedt vanuit hoogwaardige interacties passende ondersteuning, sturing en activiteiten aan om de (cognitieve, motorische, sociaal-emotionele) ontwikkeling van kinderen te stimuleren, creëert en stimuleert talentmomenten. Educatieve en affectieve proceskwaliteit staan hierbij centraal.
  6. Biedt activiteiten aan die uitnodigen tot interactie tussen kinderen en geeft sturing aan de interactie tussen kinderen.
  7. Geeft sturing aan de groep, daarbij rekening houdend met de (pedagogische en didactische) behoeften/ talenten van de individuele kinderen in de groep.
  8. Kan kerndoelen/tussendoelen die gesteld worden in het basisonderwijs vertalen naar en afstemmen op de onderwijsbehoeften van kinderen.
  9. Zorgt er voor dat de omgeving gestructureerd is ingericht, kinderen uitdaging biedt en regelmatig wordt vernieuwd (bijv. op basis van thema’s, seizoenen, interesses van de kinderen, etc.) en houdt hierbij rekening met de wettelijke kaders en pedagogisch beleid en/of onderwijsvisie.

Inhoud

In deze module ligt de focus op de stimulering van de ontwikkeling op het gebied van:
-        Motoriek
-        Muziek
-        Rekenen/ wiskunde
-        Natuur en/of techniek
Voor het beroepsproduct ontwikkelen studenten activiteiten gebaseerd op observaties en doelen voor deze vier ontwikkelingsgebieden. Hierbij wordt uitgegaan van de theorie rondom Talentenkracht waarbij in deze module de focus ligt op het ontwikkelen van talentvolle activiteiten.

School(s)

  • Pedagogische Academie