Vak: From Idea to Concept credits: 4

Vakcode
POVB18051
Naam
From Idea to Concept
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
R.J.C. Vos
Werkvormen
  • Individueel
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Probleem gestuurd onderwijs
  • Projectonderwijs
  • Supervisie
  • Werkcollege
Toetsen
  • Professional Skills - Opdracht
  • Project - Opdracht

Leeruitkomsten

Project
4.1.2 De student ontwerpt (in een multidisciplinaire omgeving) een product en verfijnt vaardigheden ten aanzien van verschillende methoden, technieken, ontwerptools, gereedschappen en apparaten (indien nodig onder begeleiding).
4.2.2 De student voert complexe creativiteitstechnieken uit in (elke fase van) het productontwikkelproces (indien nodig onder begeleiding).
4.3.2 De student legt ontwerpkeuzes en -strategieën ten aanzien van duurzaamheid uit (indien nodig onder begeleiding).
6.2.2 De student zet een eenvoudig gebruikersonderzoek op en gebruikt resultaten in het productontwikkelproces (indien nodig onder begeleiding).
7.1.2 De student breidt visualisatievaardigheden (lees: schetsen en tekenen) uit ten aanzien van (toekomstig) product(gebruik) (indien nodig onder begeleiding).
7.3.2 De student breidt modelleervaardigheden uit ten aanzien van een prototype van (een) (toekomstig) product (indien nodig onder begeleiding).
 
Professional Skills
1.1.1 De student past onder (sturende) begeleiding communicatieve vaardigheden toe die noodzakelijk zijn om deel te nemen aan een monodisciplinaire context.
1.2.1 De student brengt eigen beelden en feedback in kaart en handelt onder (sturende) begeleiding op basis van eigen beelden en feedback het persoonlijk functioneren met betrekking tot loopbaanontwikkeling (professional skills) en stelt de mate van (behaalde en gewenste) groei vast.
1.5.1 De student kijkt terug, licht eigen handelen toe en bediscussieert het effect van dit handelen op productontwikkelproces en het functioneren van anderen op gestructureerde wijze en onder (sturende) begeleiding.

Inhoud

De cursus From Idea to Concept bestaat uit twee toetsen: Project en Professional Skills. Het project bestaat uit een opdracht van 1,5 ec en een intensive week van 1,5 ec.
 
Project --> opdracht
De student ontwikkelt individueel -- vanuit een specifieke frictie/behoefte -- op een creatieve wijze productideeën resulterend in een concept. Het resultaat is een gevisualiseerd en onderbouwd concept met marktwaarde.
 
Project --> intensive week
In de intensive week wordt in een intensief programma in verschillende iteratieslagen de gehele productontwikkelingscyclus doorlopen, van ideegeneratie tot en met materialisatie. De opdracht wordt deels op een externe locatie uitgevoerd.
 
Professional Skills
Binnen deze cursus leert de student om te kijken naar zijn eigen positie richting samenwerkingspartners. Welke signalen geven de samenwerkingspartners? Welke signalen neemt de student bij zichzelf waar? En hoe kan hij afstemmen op de anderen, op zo’n manier dat student van meerwaarde is in de samenwerking? De student reflecteert hierop en kiest een aantal verbeteracties uit.
De onderwerpen waarop zelfkennis en inschattingsvermogen van de ander wordt bevorderd in dit thema, zijn: kernkwaliteiten (kracht, uitdagingen) en drijfveren.
Inzichten, voorgenomen ontwikkelingsdoelen en bijbehorende acties worden opgenomen in een persoonlijke BLOG (werkboek).

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Engineering