Vak: Ethiek credits: 5

Vakcode
REDB22ETH
Naam
Ethiek
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Wolting
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Ethiek - Opdracht

Leeruitkomsten

Organiseren
LU1.    De student houdt rekening met verschillende belangen binnen een organisatie en met de belangen van de omgeving waarin een organisatie opereert en incorporeert die in zijn handelswijze.(niveau 3)
LU4.    De student onderzoekt eigen normen, waarden en overtuigingen; dit leidt tot keuzes in het professioneel handelen en de professionele loopbaan. (niveau 2)
 

Inhoud

Bij het onderdeel ethiek in Recht & Overheid gaat de student nader in op hoe hij of zij omgaat met dilemma’s die inherent zijn aan overheidsbeslissingen. Hoe worden dilemma’s opgelost waar je voor staat en welke positie neemt de student in wanneer er meerdere stakeholders zijn waaraan verantwoording afgelegd moet worden?

Aan de hand van actualiteiten krijgt de student inzicht in de (juridische en maatschappelijke) verantwoordelijkheden die hierbij een rol spelen. Vanuit de basisethieken wordt geleerd dat het aan de hand van een analysemodel mogelijk is om gezamenlijk te komen tot een oplossing of een weloverwogen moreel oordeel.
Hiermee gaan de studenten in blok 2 zelf aan de slag. De student maakt inzichtelijk wat hun morele oordeel is ten aanzien van een uit de (overheids)praktijk spelend dilemma waarbij perspectiefwissel en uiteenlopende belangen een rol spelen.
Het ontwikkelen van dit perspectief geeft de student behalve inzicht in zijn of haar eigen oordelen en handelen ook inzicht in dat van anderen. Dit inzicht is bepalend voor de ontwikkeling tot een integere en betrouwbare (overheids)professional.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies