Vak: Begeleiding 1 credits: 5

Vakcode
SJVH20BEG1
Naam
Begeleiding 1
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
I. van Boetzelaer-Gulyas
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Begeleiding 1 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Analyseren niveau 2:  
De beginnende beroepsbeoefenaar analyseert zelfstandig in een complexe situatie sociaaljuridischevraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische,sociaal wetenschappelijke en andere niet-juridische bronnen. Hij plaatst daarbij de informatie in eensociale, juridische, maatschappelijke, culturele en persoonlijke context en gaat na wat de beïnvloedbare factoren zijn:

Leeruitkomst:

1. De student brengt van een afgebakende complexe sociaaljuridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op sociaaljuridische relevantie, formuleert van daaruit de (rechts)vragen, kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden en plaatst de feiten waar nodig in een sociale, maatschappelijke, culturele en/of persoonlijke context. 

Inhoud

Dit studieonderdeel is een verdieping op blok 3 (onderdeel arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht) uit de propedeuse en blok 1 (onderdeel socialezekerheidsrecht) uit het tweede jaar. Onderwerpen: arbeid, sociale zekerheid, inburgering, re-integratie komen aan bod. En dan met name binnen het arbeidsrecht de loondoorbetaling door de werkgever bij ziekte, de re-integratieverplichtingen vanuit het werkgeversperspectief /werknemersperspectief en de daarbij behorende sancties en ontslag. Binnen het socialezekerheidsrecht ligt de nadruk op welke re-integratiemiddelen zijn er binnen de sociale verzekeringen/voorzieningen waarbij maatregelen ook besproken worden. Tot slot wordt er aandacht besteed aan de zogenaamde Omgekeerde toets, een andere visie van werken binnen het sociaal domein, en motivatietheorieën. 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies