Vak: Healthy ageing credits: 5

Vakcode
SJVH20HA
Naam
Healthy ageing
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
C.E. Hoogenberg
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Healthy ageing - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren niveau 2
De student analyseert onder begeleiding in een afgebakende complexe situatie sociaaljuridischevraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische enniet-juridische bronnen. Hij plaatst daarbij de informatie in een sociale, maatschappelijke, culturele en persoonlijke context en gaat na wat de beïnvloedbare factoren zijn:
  • De student brengt van een afgebakende complexe sociaaljuridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op sociaaljuridische relevantie, formuleert van daaruit de (rechts)vragen, kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden en plaatst de feiten waar nodig in een sociale, maatschappelijke, culturele en/of persoonlijke context.
  • De student motiveert gemaakte keuzes in rechtsvragen, bronnen, plan van aanpak en aanbevelingen.
  • De student verwerkt bronnen in eigen tekst en brengt hierin verbanden aan.
Adviseren niveau 2
De student informeert de cliënt (persoon of organisatie) na verduidelijking van een complex maarafgebakend sociaaljuridisch vraagstuk over mogelijke oplossingen, houdt daarbij rekening met decontext van de cliënt en verantwoordt mondeling of schriftelijk welke keuzes er gemaakt kunnen worden:
  • De student motiveert schriftelijk of mondeling welke keuzes er gemaakt kunnen worden en welke consequenties die hebben voor de cliënt;

Inhoud

In de cursus Healthy Ageing ligt de focus op juridische vraagstukken op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Healthy Ageing is een van de speerpunten van de Hanzehogeschool en ook van veel andere organisaties in Noord-Nederland. Kernbegrip van het speerpunt Healthy Ageing, en dus ook van juridische vraagstukken op dit gebied, is ‘gezondheid’ in de betekenis van het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.
 
De cursus Healthy Ageing bouwt aan de hand van verschillende onderwerpen voort op de basiskennis en -vaardigheden van jaar 1. Blok 2.1 start met een introductie van het thema Healthy Ageing and Law, de opbouw van de cursus en de wijze van toetsing. Vervolgens maakt de student kennis met de inhoud van vier belangrijke wetten op het gebied van zorg en welzijn: de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg, de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Ook de onderwerpen die daarna in het blok aan bod komen – ‘juridische relaties’ en ‘klachten en geschillen’ – zijn gekoppeld aan deze vier wetten. Aan het einde van blok 2.1 levert de student de individuele schriftelijke opdracht in voor beoordeling (cijfer).
 
In blok 2.2 is bij het onderwerp ‘Mobility Mentoring’ ruime aandacht voor de gezondheid en begeleiding van mensen met schulden. Ook worden in blok 2.2 de kinderbeschermingsmaatregelen behandeld aan de hand van de Jeugdwet en Boek 1 BW. Net als in het voorgaande blok volgen daarna de onderwerpen ‘juridische relaties’ en ‘klachten en geschillen’. Deze onderwerpen zijn tevens bedoeld als aanvulling op de inhoud van de andere juridische onderdelen in blok 2.2.

De afsluiting van de cursus Healthy Ageing vindt plaats in de vorm van een assessment (beoordeeld met een individueel cijfer) waarvoor een voorwaardelijke groepsopdracht als ‘entreebewijs’ geldt. Verplichte aanwezigheid (bij de op Blackboard genoemde onderdelen) en de presentatie tijdens de werkgroep Mobility Mentoring (inclusief het vooraf inleveren van de groepsopdracht) zijn tevens voorwaardelijk voor deelname aan het assessment.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies