Vak: Proeve van bekwaamheid credits: 5

Vakcode
SJVH20PVB
Naam
Proeve van bekwaamheid
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J. van de Worp
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Probleem gestuurd onderwijs
  • Werkcollege
Toetsen
  • Proeve van bekwaamheid - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 1 van de competentie Analyseren (niveau 3):
De beginnende beroepsbeoefenaar analyseert zelfstandig in een complexe situatie sociaaljuridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische, sociaal wetenschappelijke en andere niet-juridische bronnen. Hij plaatst daarbij de informatie in een sociale, juridische, maatschappelijke, culturele en persoonlijke context en gaat na wat de beïnvloedbare factoren zijn:

1. De student brengt van een complexe sociaaljuridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling waarbij meerdere actoren een rol spelen, de feiten in kaart. De student hanteert hierbij een integrale aanpak en plaatst de feiten in een sociale, maatschappelijke, culturele en persoonlijke context.

Leeruitkomsten 1, 2 en 3 van de competentie Belangen Behartigen (niveau 3):
De beginnende beroepsbeoefenaar herkent in een complexe sociaaljuridische praktijksituatie belangen van zijn cliënt (persoon of organisatie). Hij vertegenwoordigt de cliënt door op te treden als belangenbehartiger, bemiddelaar, onderhandelaar of een andere effectieve rol. Hij is zich bewust van de ethische kant van zijn handelen:
  1. De student analyseert tegenstrijdige belangen op meerdere niveaus;
  2. De student beoordeelt welke rol hij kan aannemen om de belangen van de cliënt zo goed mogelijk te behartigen, rekening houdend met effectiviteit en ethische aspecten;
  3. De student past de gekozen rol toe en verantwoordt de gekozen handelswijze.

Inhoud

Niveau: gevorderd (3) 
Inhoud: Bij dit studieonderdeel staan drie onderdelen centraal: 
  1. Perspectiefwissel
  2. Cliëntgesprek
  3. Casusbespreking/intercollegiaal overleg (een bespreking waar met verschillende collega's onder leiding van een "teammanager"  verschillende cliënten besproken worden, waar de belangen van de cliënt centraal staan en om een overkoepelend beeld te krijgen van deze cliënt en hem of haar op alle leefgebieden naar de juiste instanties te kunnen doorverwijzen, maar ook duidelijk te hebben wat de student in de eigen rol voor de cliënt kan betekenen (een goede kennis van de sociale kaart is dus van belang)
Het doel is dat de student ten aanzien van bovenstaande onderdelen vaardig genoeg is om stage te lopen. Het studieprogramma om dit te bewerkstelligen is als volgt samengesteld: werkgroepen/flitscolleges op het terrein van de psychopathologie/criminologie om bepaalde problematiek te herkennen (denk aan LVB, verslaving, recidive) die uitmonden in een perspectiefwisselingsopdracht,, trainingen motiverende gespreksvoering, een training casemanagement en oefeningen voor het cliëntgesprek en de casusbespreking. Aan het einde van de specialisatie voeren studenten een cliëntgesprek én casusbespreking in een realistische setting.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies