Vak: Professioneel werken I credits: 5

Vakcode
TPDP20PROFW1
Naam
Professioneel werken I
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A.T. Sinnema
Werkvormen
  • Supervisie
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

In deze cursus staat de student als ethisch, reflectieve professional centraal. De leeruitkomsten waar naartoe gewerkt wordt zijn onderstaande. In de leeromgeving op BlackBoard worden deze leeruitkomsten verder gespecificeerd in cursusleeruitkomsten.

Ethische afweging en verantwoording 
De student toont aan dat hij een argumentatief gesprek kan gebruiken om samen met anderen zijn professioneel handelen te toetsen aan persoonlijke morele opvattingen, normatieve theorieën en professionele, wettelijke en ethische codes. 

Reflectief vermogen 
De student laat in haar reflecties zien te beschikken over kennis, inzicht, houding en vaardigheden die nodig zijn om zich optimaal te ontwikkelen als student en als professional in de opleiding.

Inhoud

De cursus Professioneel werken I maakt onderdeel uit van het curriculum van Module 1 – Basispsychologie van het individu.
In deze cursus staat de student als student én als ethisch, reflectieve professional centraal. In studieteams van maximaal 10 personen wordt aandacht geschonken aan de misschien nieuwe rol van student en aan studievaardigheden om op een effectieve en efficiënte manier te studeren. Daarnaast wordt er in deze studieteams geleerd van de eigen professionele praktijk en van die van de andere studenten. Reflecteren is terugblikken op een ervaring (denken, voelen, willen en handelen), evenals op de context waarin deze plaatsvindt, zich bewust worden van die ervaring en deze verbinden aan bestaande kennis, er betekenis aan verlenen en daarvan leren (Geenen, 2017).

In de bijeenkomsten (die de vorm hebben van intervisie/supervisie) wordt allereerst ingezoomd op de eigen professionele identiteit en deze wordt getoetst aan de professionele identiteit van de Toegepast Psycholoog. Daarnaast wordt ingezoomd op de reflectieve praktijk: welke ervaringen zijn geschikt om van te leren, welke reflectiemethoden zijn er en hoe leg je deze reflectie vervolgens vast zodat er ook van geleerd wordt. Speciale aandacht zal worden geschonken aan ethische dilemma's die je tegenkomt in de praktijk en deze zullen worden getoetst aan de literatuur. Reflecteren doet de student niet alleen, maar dat doet men vooral ook samen. Op een juiste en progressiegerichte manier feedback geven zal daarom ook een onderdeel vormen van deze cursus.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies