Vak: Professioneel werken II credits: 5

Vakcode
TPDP20PROFW2
Naam
Professioneel werken II
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.T.M. Wolters
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

In deze cursus staan twee subcompetenties van de competentie 'professioneel werken' centraal. 

Kritisch brongebruik
De student past de APA regels toe om te verwijzen naar verschillende bronnen (internet, wetenschappelijk, vakbladen, klassieke media) zowel in de tekst als in de literatuurlijst, analyseert in de context van praktijkgericht onderzoek de bruikbaarheid van verschillende bronnen (internet, wetenschappelijk, vakbladen, klassieke media) op basis van het doel van de zoekactie en beoordeelt in de context van praktijkgericht onderzoek bronnen (internet, wetenschappelijk, vakbladen, klassieke media) kritisch op autoriteit, actualiteit, objectiviteit en nauwkeurigheid.

Helder denken
De student herkent verschillende typen argumentatie, logische denkfouten (drogredenen) en vooronderstellingen in een argumentatie, onderbouwt onderzoeks-aanbevelingen met behulp van een argumentatiestructuur en de student ordent argumenten logisch en verbindt deze met elkaar in de verschillende onderdelen van een beroepsproduct (bijvoorbeeld analyse en advies), waarbij hij gebruikt maakt van duidelijke taal.

 

Inhoud

De cursus Professioneel werken II maakt onderdeel uit van het curriculum van Module 2 – Basispsychologie van de groep en maatschappij.

De cursus Professioneel werken II richt zich op de rol van student als onderzoeker. In het studieteam van maximaal 10 studenten werkt de student aan een onderzoekende en analytische benadering en daarmee werken we ook aan de leeruitkomsten 'kritisch brongebruik' en 'helder denken'. Centraal staan o.a. kritisch en helder denken, schrijven & plagiaat en communiceren & adviseren.

De vorm van de bijeenkomsten is het studieteam waarin de studenten gezamenlijk leren en zich zo ontwikkelen als onderzoekende en analyserende professional. De eerste reeks bijeenkomsten staan in het teken van 'kritisch brongebruik', waarin onder meer geleerd wordt hoe bronnen te zoeken en verwerken, conform APA-regels te werken en te werken met een informatielogboek. De tweede reeks bijeenkomsten staan in het teken van 'helder denken'. Deze staan in het teken van structuur aanbrengen in teksten, het ordenen van teksten en het zelf kunnen maken van de argumentenladder. De student kan ter inspiratie hiervoor online videoclips bekijken.

De student werkt gedurende het semester aan een schriftelijke opdracht, schrijft daarover een literatuurverslag en komt tot een praktische aanbeveling. De student verzamelt daarnaast gedurende het semester materialen op het gebied van kritisch brongebruik en helder redeneren, bijvoorbeeld de oefeningen die de student tijdens de bijeenkomsten gedaan heeft, en levert deze aan in het portfolio.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies