Vak: Digitalisering: mensenrechten en ethiek credits: 5

Vakcode
XRDB22DME
Naam
Digitalisering: mensenrechten en ethiek
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.P. Hof
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Digitalisering: mensenrechten en ethiek - Opdracht

Leeruitkomsten

Organiseren niveau 2  LU4

Leeruitkomst: De student onderzoekt eigen normen, waarden en overtuigingen; dit leidt tot keuzes in het professioneel handelen en de professionele loopbaan.

Inhoud

Bij Digitalisering: mensenrechten en ethiek in de module Recht & ICT bekijken we de digitalisering door de bril van mensenrechten. De focus wordt gelegd op vijf clusters van mensenrechten. Per cluster van mensenrechten wordt nader ingegaan op de impact die AI of digitalisering heeft op de mensenrechten of grondrechten. Bij het onderdeel ethiek gaat de student nader in op hoe hij of zij omgaat met dilemma’s die inherent zijn aan informatisering en technologie zoals artificiële intelligentie of robotica. Hoe maak je een verantwoorde keuze voor een nieuwe technologie of wanneer zijn voor de student deze technologische risico’s acceptabel?
Een van de vragen die hierbij aan bod komt is de klassieke vraag: ‘Kunnen machines denken?’ Dit en andere vragen bespreken we aan de hand van bekende gedachtenexperimenten zoals de Turing Test en het Chinese Room Argument. Aan de hand van actualiteiten verkrijgt de student inzicht in de (juridische en maatschappelijke) verantwoordelijkheden die bij mensen en artificial intelligence een rol spelen.
De student gaat hiermee ook zelf aan de slag. De toetsing sluit aan bij de opgaven uit het rapport Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid van 11 november 2021. De wrr betoogt dat de inbedding van een systeemtechnologie als AI opgaven met zich meebrengt voor overheid en samenleving.
De student gaat met enkele van deze opgaven aan de slag door o.a. het ontwerpen van regels of een gedragscode voor AI of robots, bij voorkeur binnen de eigen organisatie en aansluitend bij de onderwijseenheid Verandermanagement. Het ontwikkelen van deze opgaven geeft de student behalve inzicht in grondrechten en eigen oordelen en handelen ook inzicht in dat van anderen. Dit inzicht is bepalend voor de ontwikkeling tot een integere en ethisch verantwoordelijke juridische professional.
 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies