Vak: Ontwikkeling change agent in Healthy Ageing 1 credits: 20

Vakcode
HPDM19CA1
Naam
Ontwikkeling change agent in Healthy Ageing 1
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
20
Taal
Nederlands
Coördinator
S. Bunt
Werkvormen
  • Action learning
  • Gastcollege
  • Individueel
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Tussenassessment - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Binnen deze cursus worden de volgende competenties veelal geïntegreerd en altijd in samenhang met elkaar getoetst.

1. Professionele identiteit
De HA-professional reflecteert kritisch op de individuele beroepsidentiteit en positioneert deze in het licht van ontwikkelingen in het veld. De professional ontwikkelt zijn beroepsidentiteit actief, hij stelt zich daarmee ten dienste aan het hoger belang van Healthy Ageing in de maatschappij.

2. Kritische kennisopvatting en paradigma’s
De HA-professional is in staat om op adequate wijze vanuit een kritische kennisopvatting evidence informed te handelen. Hij positioneert verschillende paradigma’s en schakelt hiertussen, waar nodig en mogelijk, ten behoeve van innovatie in Healthy Ageing.

3. Creativiteit in innovatieprocessen
De HA-professional is in staat om gebruik te maken van creativiteit en past creatieve methodes toe in het ontwerpen en implementeren van innovaties gericht op Healthy Ageing.

4. Leiderschap in innovatieprocessen
De HA-professional neemt op adequate wijze een leidende en ondernemende rol in innovatieprocessen gericht op Healthy Ageing.

5. Inrichten van innovatieprocessen
De HA-professional kan op adequate wijze systematisch vorm geven aan een innovatieproces vanuit een lokale context of een bredere, maatschappelijke context van Healthy Ageing. Hij weet daarbij ideeën om te zetten in tastbare resultaten door innovatie te koppelen aan ondernemerschap. 

6. Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek
De HA-professional zet onderzoek in om tot innovatie te komen binnen de eigen beroepspraktijk en in samenspraak met professionals en cliënten. Hij creëert daartoe in zijn praktijk een omgeving waarin praktijkgericht onderzoek integraal onderdeel uitmaakt van zijn handelen. Dit onderzoek heeft direct impact in de onderzochte beroepspraktijk en levert een actieve bijdrage aan kennisontwikkeling. 

Het competentie niveau is op master level met als referentie de EQF level 7.

Inhoud

De student ontwikkelt de competenties van de change agent door een sociale innovatie te initiëren en begeleiden in een specifieke praktijkcontext. Deze innovatieopdracht is exemplarisch en een middel om van te leren. Kenmerkend voor het handelen van de student zijn de volgende aspecten:
  • het verkennen van de context waar de innovatie zich gaat afspelen met bijzondere aandacht voor de vorming van het ecosysteem en het bepalen van de agenda;
  • er is een integratie van het individuele leerproces met het collectieve leerproces van het ecosysteem. De student onderscheidt zijn eigen rol als change agent en reflecteert kritisch op zijn persoonlijk ontwikkelproces tot change agent met behulp van de zes competenties;
  • er is een sterke betrokkenheid van stakeholders wat zich uit in sense making, co-creatie en shared decision making in het innovatieproces;
  • de service innovatie kent een expliciete positionering binnen de transitie Healthy Ageing;
  • de student laat een kritische ‘evidence informed decision making’ zien en draagt door middel van praktijkgericht onderzoek bij aan robuuste kennisontwikkeling voor de kennisnetwerken rond transitie, service innovatie en Healthy Ageing.

In de opleiding zijn twee leerlijnen zichtbaar die we voor het gemak onderscheiden maar feitelijk elkaar voortdurend beïnvloeden:
1. Ontwikkeling tot change agent.
2. Creëren van impact in de sociale innovatie.

Zowel binnen de eigen innovatie alsmede de opleiding draagt de student actief bij aan de ontwikkeling van een collectief kennisnetwerk en streeft daarbij naar transparantie, samenwerking en empowerment van de stakeholders en het delen en creëren van kennis.

Er zijn twee elkaar opvolgende opdrachten ‘Ontwikkeling change agent in Healthy Ageing’ waarin door middel van een sociale innovatie aan bovenstaande competenties wordt gewerkt.

De twee opdrachten worden afgesloten met portfolio assessments met formatieve opdrachten. Om aan het assessment van ontwikkeling change agent in Healthy Ageing 1 te kunnen deelnemen levert de student een portfolio aan. Met het portfolio toont de student de leeruitkomsten aan, aan de hand van een reflectieverslag over de competentieontwikkeling van de change agent. Dit reflectieverslag is gebaseerd op diverse ‘low stake’ evaluatie- en feedbackmomenten (pixels). Daarnaast heeft de student deelgenomen aan de volgende formatieve opdrachten (waarvan de uitkomsten worden verwerkt in het pixeldocument):

  • Ontwikkeling tot change agent pitch 1
  • Lerende evaluatie pitch 1
Tot slot levert de student de volgende formatieve opdracht aan:
  • Lerende evaluatie tussenrapportage

Body of knowledge
In de twee leerlijnen in de opleiding ontwikkelt de student diepgaande kennis en vaardigheden vanuit de onderstaande inhoudsgebieden:
1.         Transities in gezondheid
2.         Opzetten van een sociale innovatie
3.         Leiderschap in transities
4.         Bereiken van impact

Hierin wordt de student, ondersteund door onderwijs waarin een diversiteit aan concepten/modellen/theorieën/tools de revue passeert. Studenten leren om uit deze diversiteit te selecteren of en wat relevant is voor hun innovatiecontext en leerproces.

Het beoordelingssysteem is gemodificeerd van de EU-ECTS grading scale (A-F). Uiteindelijk vertaalt zich dit naar een voldoende of onvoldoende.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies