Vak: It's a Wicked World credits: 15

Vakcode
MIVB22MOD41IWW
Naam
It's a Wicked World
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
M. .F. van Dijk
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Opdracht
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht
  • Performence assessment - Performance assessment
  • Professioneel product - Professioneel product

Leeruitkomsten

1. De student beredeneert op navolgbare wijze de ongestructureerdheid en uniekheid van een complex vraagstuk binnen het domein van publieke gezondheid.
2. De student erkent de complexiteit van een complex vraagstuk binnen het domein van publieke gezondheid en vormt hier op basis van heldere argumenten een kritisch oordeel over.
3. De student analyseert aan de hand van ten minste drie perspectieven de onderlinge invloeden en samenhang die van invloed zijn op een complex vraagstuk binnen het domein van publieke gezondheid.
4. De student formuleert op basis van heldere argumenten en de eigen visie minimaal één origineel idee of experiment, inclusief de te nemen stappen, dat een bijdrage levert aan het verder ontwikkelen van denkrichtingen en oplossingen voor een complex vraagstuk binnen het domein van publieke gezondheid.
5. De student onderbouwt en verantwoordt de consequenties van de door hem voorgestelde stappen in het omgaan met het complexe vraagstuk aan de verschillende betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld individuen, organisaties, samenwerkingspartners en de maatschappij en onderkent dat er geen goede of foute oplossingen zijn.
6.De student draagt actief bij aan het omgaan met acute en minder acute situaties in de context van zorg en welzijn, waarbij het handelen congruent is aan de eigen visie op zorg en welzijn.
 

Inhoud

We kennen naast de eenvoudige problemen, die goed te definiëren en in overzichtelijke stukken op te delen en op te lossen zijn, ook complexe vraagstukken. Deze zijn moeilijker te vatten en niet eenvoudig op te lossen. Een belangrijk kenmerk van complexe problemen is dat er diverse stakeholders bij betrokken zijn die verschillende visies en belangen hebben. Ook zijn complexe vraagstukken op verschillende manieren te definiëren en interpreteren, zijn ze niet op te delen in kleinere problemen en kunnen ze leiden tot zeer verschillende oplossingen die op hun beurt weer volgende problemen triggeren. Complexe problemen ontwikkelen zich onvoorspelbaar (Berkel en Manickam, 2019). 

Met bestaande probleembenaderingen en traditionele veranderaanpakken die passend zijn voor eenvoudige problemen kunnen we de complexe vraagstukken onvoldoende hanteren. Daarvoor is een andere benadering nodig, waarbij we ons openstellen voor de ingewikkeldheid en hardnekkigheid van complexe problemen. Denk hierbij aan een systeembenadering, waarmee mogelijkheden voor nieuwe interventiemogelijkheden ontstaan. Dit biedt een andere kijk op het vormen van beleid, strategie, veranderen, plannen, organiseren, leidinggeven en samenwerken (Berkel en Manickam, 2019). 

Omdat er in de wereld van zorg en welzijn meerdere complexe vraagstukken gelijktijdig een rol spelen, is de naam van deze module op 'a Wicked World' gevallen.
De student krijgt een verdieping in de theorie van complexiteit- en systeemdenken. Theorie wordt afgewisseld met praktijk waarbij er tevens aandacht is voor de eigen rol en professionele identiteit als toekomstig professional. We richten ons enerzijds op thema's die organisatieoverstijgend zijn, met een focus op publieke gezondheid en de complexe vraagstukken die hiermee gepaard gaan. Daarnaast laat de student ook in meer overzichtelijke organisatievraagstukken zien hoe te handelen. Dit laatste komt naar voren in een intensieve managementgame. Tot slot wordt de module afgesloten met een terugblik en reflectie. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies