Vak: Introductie energierecht credits: 5

Vakcode
REDB22IER
Naam
Introductie energierecht
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.C.W. Gazendam
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Introductie energierecht - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 2) 
- De student brengt van een afgebakende complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden. 
- De student werkt op methodisch verantwoorde wijze met gebruikmaking van een plan van aanpak en rekening houdend met eenvoudige theoretische inzichten, enige resultaten van bestaand onderzoek en relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie. 
- De student komt op basis van bovenstaande tot schriftelijke of mondelinge aanbevelingen. 
- De student motiveert gemaakte keuzes in rechtsvragen, bronnen, plan van aanpak en aanbevelingen. 
- De student verwerkt bronnen in eigen tekst en brengt hierin verbanden aan. 

 

Inhoud

In dit onderdeel wordt de basis gelegd voor de kennis over het Energierecht. Het Nederlandse energierecht wordt voor een groot deel gebaseerd op het Europese (energie)recht. Vandaar dat dit onderdeel start met een uiteenzetting van de systematiek en de doorwerking van Europees recht. Om de energiemarkten (in het bijzonder de gasmarkt en de elektriciteitsmarkt) goed te begrijpen is het noodzakelijk om de historische ontwikkelingen te kennen en dat de verschillende actoren in kaart worden gebracht. Vervolgens worden de juridische kaders van de huidige gas- en elektriciteitsmarkten geschetst, en de bijbehorende marktordening, en is er tot slot aandacht voor energy governance met een focus op het energietrilemma. Dit introductievak zal een basis leggen voor de overige vakken in de deeltijdmodule Energie en klimaatrecht. 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies