Vak: Klimaatrecht credits: 5

Vakcode
REDB22KLR
Naam
Klimaatrecht
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. den Uijl
Werkvormen
  • Practicum / Training
  • Supervisie
  • Werkcollege
Toetsen
  • Klimaatrecht - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 2) 
- De student brengt van een afgebakende complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden. 
- De student werkt op methodisch verantwoorde wijze met gebruikmaking van een plan van aanpak en rekening houdend met eenvoudige theoretische inzichten, enige resultaten van bestaand onderzoek en relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie. 
- De student komt op basis van bovenstaande tot schriftelijke of mondelinge aanbevelingen. 
- De student motiveert gemaakte keuzes in rechtsvragen, bronnen, plan van aanpak en aanbevelingen. 
- De student verwerkt bronnen in eigen tekst en brengt hierin verbanden aan. 

Organiseren (niveau 2) 
- De student werkt in juridische praktijkopdrachten samen met andere studenten en waar mogelijk met stakeholders uit de beroepspraktijk; 

Organiseren (niveau 3) 
- De student werkt adequaat binnen de digitale systemen van de organisatie. 
- De student past de wet- en regelgeving rondom projectdossiers correct toe 
- De student verantwoordt de toegankelijkheid, juistheid, volledigheid en overdraagbaarheid 

 

Inhoud

In het onderdeel Klimaatrecht staat de vraag centraal op welke wijze burgers invloed kunnen uitoefenen op het behalen van de internationale, nationale en regionale klimaatdoelstellingen. Dit door middel van het starten van juridische procedures, bestuursrechtelijk of civielrechtelijk, waarbij overheden en bedrijven aansprakelijk worden gesteld voor bepaalde schadelijke handelingen of juist vanwege niets te doen. Subvragen die daarbij kunnen worden gesteld zijn: Over welke klimaatdoelstellingen hebben we het dan precies? Hoe ziet de aansturing van deze enorme opgave eruit (klimaatgovernance)? In de colleges gaan we in op een aantal voorbeelden, zoals de Urgenda-uitspraak en Milieudefensie/Shell. Studenten gaan in groepsverband een (fictieve) klimaatzaak aanspannen tegen een overheid of een bedrijf. Na een juridische analyse van de mogelijkheden om te procederen schrijven de studenten een pleitnota (met bijbehorende argumentatiestructuur) en volgt er een Moot Court waar de studenten hun zaak mondeling bepleiten.  

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies