Vak: Casus Meerstad credits: 10

Vakcode
REDB22STAD
Naam
Casus Meerstad
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M.A. Bolster-van der Werff
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Casus Meerstad - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 3) 
- De student brengt op methodisch verantwoorde wijze en met behulp van relevante theoretische inzichten de feiten van een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk in kaart. Hij maakt daarbij een ordening op sociaal/juridische relevantie en formuleert van daaruit de (sociaal)juridische rechtsvragen. 

Beslissen (niveau 3) 
- De student stelt zelfstandig de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen in een complexe praktijksituatie. 
- De student neemt een besluit op basis van afweging van belangen van meerdere partijen en andere betrokkenen. 
- De student verantwoordt hoe hij het besluit heeft genomen en hoe de belangen zijn gewogen. 

Adviseren (niveau 3) 
- De student communiceert conclusies, kennis, motieven en overwegingen op passende wijze aan de cliënt en/of opdrachtgever. 

 

Inhoud

In de module Recht en Overheid gaat het over de relatie of het ‘spel’ tussen de burger en de overheid. Om dit spel te kunnen spelen is het noodzakelijk te begrijpen hoe het recht werkt dat de verhouding tussen burgers en de overheid en van de overheden onderling regelt. Maar ook hoe de overheid in elkaar steekt, en hoe je met en van elkaar kunt en wil leren: communiceren blijkt daarin de sleutel te zijn. Is het mogelijk om een (groot) project als bijvoorbeeld Meerstad goed tot stand te laten komen? Met welke belangen moet hierbij rekening worden gehouden? En hoe worden burgers door de overheid bij dit proces betrokken en geïnformeerd? Dat is heel in het kort wat je in deze module gaat ervaren.  
In het eerste blok doe je de benodigde kennis op over publiekrecht en communicatie. In het tweede blok ga je bij het project Casus Meerstad zelf aan de slag in een team met een fictief, maar op de realiteit en actualiteit gebaseerd overheidsproject. Je krijgt wekelijks een nieuw dossier met vraagstukken en leert samen met je teamleden hier op een verantwoorde en juridisch juiste manier mee om te gaan.  
Naast de fictieve dossiers is er ook een doorlopende lijn waarbij het team op een daadwerkelijke praktijkvraag die is voorgelegd door bureau Meerstad een antwoord gaat formuleren en daarbij een advies gaat geven hoe te handelen.  

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies