Vak: Stage credits: 30

Vakcode
TPVB20STG
Naam
Stage
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
C.L. Ellenbroek
Werkvormen
  • Stage internationaal
  • Stage, werk
Toetsen
  • Criteriumgericht Interview - Stage

Leeruitkomsten

Niveau per leeruitkomst
Gevorderd

Cursusleeruitkomsten
De leeruitkomsten voor deze cursus zijn de leeruitkomsten uit het Groningen competentieprofiel op eindniveau.

Ondernemende houding
De toegepast psycholoog schat op proactieve, zelfverzekerde en resultaatgerichte wijze in waar zijn professionele deskundigheid als toegepast psycholoog van meerwaarde kan zijn voor gedragsvraagstukken vanuit het werkveld. Hij presenteert zichzelf op de beroepscompetenties van een toegepast psycholoog, ziet waar er behoefte is aan (gedrags)verandering in de markt of binnen de organisatie, vertaalt dit naar professionele producten en overtuigt betrokkenen van de meerwaarde van het product.

Gericht op samenwerking
De toegepast psycholoog werkt constructief en respectvol samen met professionals van verschillende disciplines en verschillende niveaus. Hij kent zijn waarde als toegepast psycholoog in relatie tot andere professies. Hij is in staat zijn specifieke competenties op een effectieve manier in te brengen in samenwerkingsverbanden van verschillende aard.

Reflectief vermogen
De toegepast psycholoog reflecteert op zijn beroepsmatig handelen en relateert dit aan professionele waarden en normen en aan zijn visie op het beroep. Hij herkent en analyseert in een gegeven situatie verschillende belangen en motieven en handelt met respect voor ieders achtergrond, normen, waarden en kenmerken.  Reflectie op het eigen handelen vormt de basis van een continu leerproces waarmee de toegepast psycholoog zijn eigen beroepsmatig handelen steeds verder ontwikkelt.

Ethische afweging en verantwoording
De toegepast psycholoog handelt volgens algemeen geldende normen en waarden en volgens beroepsspecifieke ethische codes, reglementen en gedragsregels. Hij herkent ethische dilemma’s en komt in een gegeven situatie (veelal in samenspraak met anderen) tot professionele oplossingen daarvoor. De toegepast psycholoog maakt zijn ethische afwegingen duidelijk en verantwoordt ze.  

Inhoud

In de stage ligt de nadruk op het zelfstandig functioneren in de praktijk. De student werkt tijdens de stage mee in de dagelijkse praktijk van de organisatie. De student past hier zijn/haar kennis en vaardigheden als toegepast psycholoog toe en toetst deze aan de beroepspraktijk. Ook is het mogelijk dat de student in het kader van de dagelijkse werkzaamheden aan een specifieke stageopdracht werkt, gerelateerd aan de (toegepaste) psychologie. Door op deze manier mee te draaien, maakt de student kennis met het werkveld en het werkende leven, pas de student de opgedane kennis en vaardigheden op het gebied van de psychologie toe in de praktijk en wordt het voor de student als stagiair mogelijk om de positie als toegepast psycholoog binnen de organisatie te bepalen. 
De inhoud van de stageperiode kan heel divers zijn, maar tijdens de stage wordt de student altijd op eindniveau beoordeeld op vier aspecten van de competentie 'professioneel werken'. De kaders van de werkzaamheden zijn daarbij altijd één of meerdere van de drie specifieke beroepscompetenties van toegepaste psychologie: 'beïnvloeden van gedrag', 'beoordelen van gedrag' en 'praktijkgericht onderzoeken'. De doelstelling van de stage is tweeledig. Ten eerste leert de student in de praktijk door mee te draaien met professionals en ten tweede draagt de student op de één of andere wijze bij aan de praktijk, door zijn/haar specifieke kennis en vaardigheden te verbreiden of toepasbaar te maken in de beroepspraktijk van een toegepast psycholoog. De student komt dus zowel iets ‘halen’ als iets ‘brengen’ tijdens de stage.

Voor meer informatie over (het zoeken en vinden van een) stage, verwijzen we je graag naar de basishandleiding stage, de stagehandleiding en het beschikbare materiaal in de BlackBoard course 'Stage TP'. Ook altijd welkom tijdens een van de tweewekelijkse spreekuren stage met de stagecoördinatoren TP (zie digirooster). 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies