Vak: Progressiegericht coachen credits: 3

Vakcode
TPVB23TOC
Naam
Progressiegericht coachen
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
J.M. Biemond
Werkvormen
  • Practicum / Training
  • Werkvorm 1
  • Werkvorm 2
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Beïnvloeden van gedrag (leeruitkomst 5), Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8)


Niveau per leeruitkomst:
leeruitkomst 5: verdiepend
leeruitkomst 8: verdiepend


Cursusleeruitkomsten:
De student
1 concretiseert in gesprek met de cliënt de vraag
2 past in coaching- /begeleidingssituatie basis gesprekstechnieken en coaching vaardigheden toe
3 sluit hierbij aan / stemt hierbij af op de specifieke situatie en cliënt
4 kent het progressiegerichte coachingsmodel
5 past progressiegerichte coachingstechnieken toe
 
met als doel dat de coachee een duidelijker beeld heeft van wat hij wil en een concrete plan heeft voor een volgend stapje in de richting van zijn doel in de nabije toekomst.


Het is noodzakelijk regelmatig te oefenen en het portfolio gedurende de cursus gelijkmatig te vullen met video's van oefengesprekken en van verslagjes van leesopdrachten, etc.

 

Inhoud

Doel van de cursus
Als toegepast psycholoog ben je bekwaam in het beïnvloeden van gedrag; je kunt mensen coachen op een vraagstuk, een dilemma of een wens tot gedragsverandering die zij hebben, met als doel dat diegene verder geholpen wordt in de door hen gewenste richting. De essentie van coachen is dat je de ander helpt om meer zelfbewustzijn en zelfredzaamheid te krijgen.

In deze cursus staat de competentie ‘beïnvloeden van gedrag in een één op één situatie’ centraal.

Het doel van deze cursus is het vergroten van inzicht in het gedrag van cliënten, klanten, medewerkers of patiënten en het aanleren van vaardigheden zodat zijzelf hun gedrag kunnen veranderen. Je leert werken volgens het 7-stappen model voor een progressiegericht helpend gesprek.

Het doel van de cursus is ook dat jij jouw inzicht in jouw gedrag als coach vergroot. Om die reden neem jij de oefengesprekken die je voert op op video en kijk je deze gesprekken terug. Je reflecteert op jouw handelen als coach en je denkt na over voor jouw belangrijke waarden en hoe deze terug te vinden zijn in jouw gedrag. Je onderzoekt of in jouw gedrag patronen te herkennen zijn en je vormt je een mening of deze patronen wel of niet effectief zijn bij het coachen. Ook denk je na over hoe jij je verder wil ontwikkelen als coach.

Je oefent in en buiten de lessen op elkaar met het voeren van helpende gesprekken. Jullie maken daarbij gebruik van werkelijk bestaande vragen, dilemma's en wensen uit jullie eigen leven van alledag. We spelen dus geen rollenspellen. Zodra je het 7-stappen model voldoende beheerst, voer je twee coachgesprekken met een externe, voor jou onbekende gastcliënt. Jullie werven deze gastcliënten voor elkaar in je eigen netwerk.

Gedurende de hele cursus vul je jouw portfolio met video's van oefengesprekken, met verslagjes van literatuur die je hebt gelezen, met reflectieverslagjes, met feedback die je van groepsgenoten hebt ontvangen en die je aan groepsgenoten hebt gegeven, en met een afsluitend documentje over jouw profiel als coach en met een plan voor jouw ontwikkeling als coach.
Je presenteert ten slotte jouw betekenisvolle ontwikkeling aan het eind van de cursus aan de hand van dit portfolio.

De training Progressiegericht Coachen bouwt voort op de vaardigheden van Gespreksvoering in jaar 1.
Het met een voldoende afgerond hebben van de cursus Progressiegericht Coachen is instapvoorwaarde voor de cursus Gedragsinterventies: Coachen en Begeleiden in keuzesemester I van jaar 3.
 
 
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies