Vak: Psychologie in Praktijk - Studiekeuzevraagstuk 1B credits: 5

Vakcode
TPVP23SKV1B
Naam
Psychologie in Praktijk - Studiekeuzevraagstuk 1B
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J. van der Velde
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Presentatie - Presentatie

Leeruitkomsten

Competenties:
Beoordelen van Gedrag 
Professioneel Werken - Ethiek 
Professioneel Werken – Samenwerken 
BoK 


Niveau:
A

Leeruitkomsten:
De student maakt en verantwoordt in een duo een onderzoeksopzet op basis van de informatie uit de intake. De student maakt hiervoor een onderzoeksvraag, hypotheses en een passende selectie (op basis van inhoud, meetpretentie, psychometrische kwaliteit en geschiktheid voor de doelgroep) van instrumenten op basis van een vooraf gegeven lijst. De student presenteert in een duo de onderzoeksvraag, hypotheses en passende selectie van instrumenten, presenteert hoe de samenwerking met de client en studiegenoot uitgevoerd gaat worden en hoe daarbij rekening zal worden gehouden met de ethische aspecten ten aanzien van de te verkrijgen gegevens van en over de client.  

A) De student kan in een duo op basis van verkegen informatie uit het intakegesprek een haalbare onderzoeksvraag en hypotheses formuleren en  verantwoorden. 

B) De student kent verschillende instrumenten om aspecten van gedrag in kaart te brengen en gebruikt deze kennis om de selectie van meetinstrumenten te onderbouwen. 

c) De student onderbouwt hoe de gekozen schalen en normgroepen bijdragen aan het beantwoorden van de onderzoeksvraag en het bevestigen/ontkrachten van de hypotheses.   

D) De student kan een plan maken voor een effectieve samenwerking met de duopartner en de client. 

E) De student kan een plan maken voor een ethisch verantwoordde werkwijze omtrent het omgaan met de gegevens van de client en de verkregen testresultaten. 

F) De student presenteert op professionele wijze individueel een evenredig deel van de gehele onderzoeksopzet.  

Inhoud

Nadat je een intakegesprek hebt gevoerd met een cliënt met een studiekeuzevraagstuk in Psychologie in Praktijk 1A, ga je in Psychologie in Praktijk 1B een onderzoeksopzet maken om de vraag te kunnen beantwoorden. 

In de bijeenkomsten leer je verschillende meetinstrumenten kennen en toepassen en leer je hoe je een keuze maakt welk meetinstrument passend is bij de vraag. Deze keuze leer je maken op basis van psychologische kennis, kennis over psychometrie en ethische verantwoording. De bijeenkomsten zijn verplicht. Naast deze bijeenkomsten ben je zelfstandig en met je duopartner bezig met het uitvoeren van de opdracht. 

In hetzelfde duo als bij Psychologie in Praktijk 1A maak je een onderzoeksopzet met daarin de keuze voor de onderzoeksvraag, hypotheses en meetinstrumenten die je wilt gaan afnemen bij de cliënt die je voor Psychologie in Praktijk 1A hebt gesproken. Deze onderzoeksopzet presenteer je aan je docent en studiegenoten, waarin je onderbouwt hoe je tot deze opzet bent gekomen. Daarnaast presenteer je een plan hoe je in Psychologie in Praktijk 1C met je duopartner en de cliënt gaat samenwerken bij het uitvoeren van het studiekeuzeonderzoek.  

Bijzonderheden:
Voor deze cursus geldt een actieve participatieplicht. Wat inhoudt dat de bijeenkomsten en lessen verplicht zijn en van de student aanwezigheid, voorbereiding en actieve deelname verwacht worden. Meer over de (regels omtrent de) actieve participatie bij deze cursus lees je op BlackBoard bij het betreffende semester.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies